Reteaua Natura 2000 s-ar putea extinde in judetul Tulcea cu inca 68 de mii de hectare

Reteaua Natura 2000 s-ar putea extinde in judetul Tulcea cu inca 68 de mii de hectare

Reteaua Natura 2000 s-ar putea extinde in judetul Tulcea cu inca 68 de mii de hectare, in afara de cele deja aprobate de Ministerul Mediului. Zonele vizate sunt: Bestepe – Mahmudia (206 hectare), Delta Dunarii si Complexul Razim – Sinoe (439 hectare), Dunarea Veche – Bratul Macin (6.350 de hectare), Macin – Niculitel (circa 19 mii de hectare), Padurea Babadag (11.300 hectare) si stepa Casimcea (6.343 de hectare). De asemenea, au fost scoase din reteaua Natura 2000 suprafetele de teren aflate in intravilanul localitatilor. Aceste propuneri de modificare a suprafetelor Natura 2000 au fost initiate de Ministerul Mediului, in urma unor negocieri avute cu Comisia Europeana.
Potrivit declaratiei directorului Agentiei de Protectie a Mediului Tulcea, Viorica Bisca, sunt interzise toate activitatile economice in siturile Natura 2000 care sunt si rezervatii naturale, dar vor fi acceptate proiectele ce urmeaza sa se deruleze in celelalte zone inscrise in reteaua internationala de arii protejate.
„O parte din siturile Natura 2000 au in interiorul lor si rezervatii, iar in aceste locatii orice activitate economica este interzisa, fiind permis doar un turism foarte bine controlat. In toate celelalte locatii sunt obligatorii studii de evaluare a impactului, care pot duce fie la modificarea proiectului, fie la obtinerea unor solutii alternative, fie la plata lunara a unor compensatii, fie pur si simplu pot duce la interzicerea acestor activitati. Depinde de natura proiectului si unde vrei sa-l faci. Noi am refuzat de la bun inceput proiectele care urmau sa se deruleze in perimetrul unor rezervatii si oamenii au inteles. Trei dintre investitori si-au retras din start documentatia atunci cand au aflat ca este vorba de rezervatii naturale, iar dintre studiile de impact, minimum trei au fost obligate sa caute variante alternative. Fie au renuntat la o parte din proiect, si vorbesc aici de parcurile eoliene, fie le-au mutat din zona respectiva”, a declarat directorul APM Tulcea.
Pe teritoriul judetului Tulcea au fost instituite 18 situri Natura 2000, dintre care 10 sunt Arii de Protectie Speciala Avifaunistica (SPA-uri), aprobate prin HG 1284/24.10.2007 si opt sunt Situri de Importanta Comunitara (SCI-uri), aprobate prin Ordinul MMDD nr. 1964/2007. Suprafata totala ocupata de siturile de tip SCI si SPA la nivelul judetului, calculata de Institutul National de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii Tulcea (exclusiv suprafata ocupata de apele teritoriale marine) este de 696.269,55 ha, acoperind aproximativ 80% din suprafata judetului. Suprafata zonei din apele teritoriale marine inclusa in reteaua Natura 2000 este de 95.562,43 ha.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,346FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente