Reuniunea Internationala de la Doha a Gazelor Naturale

0
374

Cea de-a 6-a Reuniune Internationala a Gazelor Naturale s-a deschis in Qatar la Doha la 29 octombrie. Reuniunea are o durata de 4 zile. Circa 1000 de functionari de rang inalti si specialisti din domeniu veniti din toata lumea s-au intalnit la aceasta reuniune sub genericul: „Gazele naturale, conbustibilul secolului 21”.

Participantii doresc sa largeasca in continuare prin discutii consensurile, creand un spatiu mai larg si mai convenabil pentru exploatarea si valorificarea gazelor naturale. Ei considera ca optiunea pentru acestea constituie unica cale de urmat in secolul 21 pentru protejarea mediului inconjurator. Salman Fikry, specialist din domeniu venit din Algeria a declarat:

„Este indeobste cunoscut ca gazele naturale reprezinta o sursa curata de enegie. Totodata sunt la un pret relativ mic si mai usor de transportat intre diferite tari. In secolul 21 gazele vor juca un rol din ce in ce mai mare in viata cotidiana a omenirii. Dezvoltarea industriei gazelor naturale nu numai ca este in favoarea protejarii mediului inconjurator, dar si va promova energic dezvoltarea economiei mondiale.”

Pretul petrolului a crescut constant pe piata mondiala in ultimii ani. Recent pretul acestuia a depasit 93 de dolari barilul. In aceasta situatie, din ce in ce mai multe tari care consuma multa energie au inceput sa caute noi resurse de energie care pot inlocui titeiul. Gazele naturale, avand avantajul pretului si satisfacand cerintele de ocrotire a mediului, sunt din ce in ce mai mult cautate de diferite tari. Faptul a deschis o perspectiva larga pentru dezvoltarea industriei gazelor naturale in toata lumea.

Specialistii prezenti la reuniunea de la Doha considera ca in comparatie cu industria petroliera, amploarea de dezvoltare celei a gazelor trebuie sa creasca si gazele naturale trebuie sa reprezinte o proportie si mai mare pe piata mondiala a energiei. Ibrahim Al-Ibrahim, consilier economic de stat din Qatar a aratat:

„Dezvoltarea rapida a comertului mondial cu petrol este bazata pe caracteristicile proprii ale petrolului. In comparatie cu acesta, dezvoltarea comertului de gaze naturale este relativ inceata. Toate tarile trebuie sa depuna eforturi pentru a cerceta masurile corespunzatoare pentru exploatarea si comercializarea gazelor naturale.”

Hamad Bin Khalifa Al Thani, emirul statului Qatar, a luat parte la ceremonia de deschidere a reuniunii amintite si a tinut un discurs. El a subliniat ca in ultimele cateva zeci de ani au avut loc schimbari vizibile in structura mondiala de energie. Trebuie sa facem din nou o analiza a influentelor negative aduse de valorificarea principalelor resurse de energie pentru protejarea mediului inconjurator si sa facem ca gazele naturale, importanta resursa de energie curata, sa joace un rol mai mare. El a declarat ca tara sa va intensifica exploatarea si exportul gazelor naturale.

„Se estimeaza ca volumul exportului de gaze naturale din tara noastra va ajunge la 31 milioane t. Cantitatea anuala de gaze naturale exportate de Qatar se va ridica la 77 milioane t cu incepere din anul 2010. Cifra respetiva va reprezenta o treime din consumul anual de gaze naturale al lumii.”

Sursa: Radio China International

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.