Rezervatia Naturala „Parcul Trivale”, ciuntita cu aproape 183 de ha

1
1161
Ministerul Justiţiei a întors proiectul pentru declararea Pădurii Trivale arie protejată

parc-trivale.JPGConform art. 24 din Legea 1/2000, „padurile care au statut de rezervatie naturala sunt exceptate de la retrocedare”. Padurea Trivale a fost inventariata ca rezervatie naturala de catre Directia Silvica Arges inca din 2001, cand printr-un ordin al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Apelor a fost stabilit ca este exceptata de la retrocedare. Cu toate acestea autoritatile locale din Arges, au gasit o „portita” prin care doi cetateni din Bascov au fost pusi ilegal in posesie pe 32 de ha din Padurea Trivale. Alte 10 ha au fost cumparate de fostul patron al „Pietei Italia”,Tony Lombardo, iar 12.000 mp de din Rezervatia Naturala Trivale tocmai au fost defrisati zilele trecute, pentru a face loc altui cartie rezidential de vile. Si de parca nu ar fi fost de-ajuns, tot zilele trecute afaceristul PSD Nicolae Ivanescu si-a transferat 33 ha de teren forestier situate pe raza comunei Ratesti, fix in Parcul Trivale.

Parcul „Trivale”

Padurea Trivale masura 2.200 de ha, dintre care 700 ha reprezenta numai Parcul Trivale, mai exact, Rezervatia Naturala, exceptata de la retrocedare conform art. 24 din Legea 1/2000. Pe de-alta parte, Padurea Trivale reprezinta pentru Pitesti si pitesteni „plamanul” prin care acestia mai pot respira o gura de aer proaspat intr-o zona dintre cele mai poluate din Romania. Ei bine, nici acest colt de rai nu a scapat unor interese meschine, ale unor grupuri de interese locale. In cei 19 ani de democratie originala, au fost ridicate la poalele Padurii Trivale cartiere intregi de sute sau poate mii de vile. Nu exista „bastan”, politist, magistrat, judecator, inspector de fisc sau afacerist pe bani publici, care se respecta, fara sa nu-si fi ridicat un „viloi” fie la poalele Padurii Trivale, fie chiar in mijlocul padurii. Si chiar daca au trebuit sa recurga la tot felul de inginerii funciare: transferuri peste transferuri, trecerea din regim silvic in regim de extravilan si apoi din extravilan in intravilan (pentru a se pierde statutul initial), si tot nu s-au dat batuti. Nimic nu a fost in masura sa-i impiedice sa ridice viloul, cel mai adesea, de cel mai inalt grad de prost gust.

„Actorii” ingineriilor silvice

In cazul de fata, principalii actori ai acestui abuz au fost, primarul comunei Bascov PSD-istul Gheorghe Stancu, cel care i-a gasit pe cei doi „posesori” de padure, care neam de neamul lor nu au detinut macar un m.p. de padure in Trivale. Urmatorul „actor” al acestei inginerii silvice, distribuit intr-un rol principal de Guvern, a fost ex-prefectul de Arges Ion Carstoiu (cumatrul presedintelui Basescu), cel responsabilul cu respectarea legalitatii in judet, dar si presedintele Comisiei Judetene de Fond Funciar. Un alt „actor” a fost directorul Oficiului de Cadastru, PD-istul Sorin Pandele. O mana nesperata de ajutor a dat-o si primarul Pitestiului Tudor Pendiuc, precum si conducerea Directiei Silvice Arges. Amintim si faptul ca anul trecut a fost creat un precedent, in urma caruia italianul Toni Lombardo a pus mana pe o suprafata de peste 10 ha din Padurea Trivale, unde va ridica un nou cartier rezidential de vile. Toni Lombardo a reusit sa „spele” astfel o suma frumusica de bani negri. O alta mana de ajutor a fost data acestei ingenerii silvice tot de primarul pitestiului care a hotarat construirea unui drum pe patru benzi, care sa lege cartierul Trivale de cartierul Gavana, taman prin Padurea Trivale, iar cele 32 ha de padure retrocedata celor doi sateni din Bascov se invecineaza de loc intamplator tocmai cu drumul care va lega cele doua cartiere pitestene Trtivale cu Gavana. Mai trebuie precizat ca pretul metrului patrat de teren in zona respectiva este de peste 100 euro, basca valoarea masei lemnoase ce va rezulta din defrisarea paduri, lemnul urmand sa fie probabil valorificat la export. Mai precizam si faptul ca Padurea Trivale este una multiseculara. Una peste alta, valoarea estimata de specilistii imobiliari arata ca acest nou „tun” imobiliar este de peste 32 milioane euro. Acestei sume i se adauga alte 10 milioane euro, „albiti” de catre don” Lombardo, care i-au rontunjit conturile si-asa doldora de bani „spalati”. Defrisarile insa nu se vor opri aici. Potrivit unor informatii de ultima ora defrisarile vor continua pe cu alte 33 de ha. Beneficiarul viitoarelor defrisari este afaceristul PSD Nicolae Ivanescu. Nicolae Ivanescu, este patronul mai multor firme, printre care si „Silva Grup”, cea care i-a construit vila lui Vacaroiu de la Valea Mare-Stefanesti. Potrivit directorului Directiei Silvice Arges, Gheorghe Davidescu, Nicolae Ivanescu zis „Nenea” (cum i se mai spune), a reusit performanta de a transfera 33 ha de teren silvic, situate in comuna Ratesti, fix in Parcul Trivale. Teren, care urmeaza sa fie defrisat si-apoi parcelat, pentru a face loc unui nou cartier rezidential de vile. Stefan Dumitru Afrimescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.