Autoritatile locale din Sinaia propun sa infiinteze anul viitor o rezervatie pentru ursii care coboara in oras pentru hrana.Primarul orasului, Vlad Oprea, recunoaste ca rezolvarea problemei ursilor prin relocarea lor in padurile din Arges reprezinta doar o solutie pe termen scurt
Pe 15 iunie, Ministerul Mediului si Ministerul Agriculturii a abrobat programul de mutare a 25 de ursi din Sinaia in Muntii Fagarasi. Actiunea s-a oprit dupa capturarea a 20 de exemplare pentru ca in ultimile trei saptamani animalele n-au mai fost vazute pe langa tomberoanele cu gunoi.
Cu toate acestea, exista pericolul ca ursii sa revina constant in oras, de-a lungul anilor, situatie care necesita o solutie pe termen lung. In acest context, primarul orasului Sinaia, Vlad Oprea, propune infiintarea unei rezervatii de ursi.
„Speram ca in urmatoarele zile sa scapam de ursii problema. Evident, este doar o solutie de moment, pentru ca nu o sa putem lua chiar toate exemplarele din Bucegi. Intentionam ca de anul viitor, impreuna cu Romsilva, sa facem o rezervatie pentru ursi care ar putea deveni zona de atractie turistica.”, a spus acesta.
Mai multa hrana pentru ursi
Oficialii Ministerului Agriculturii considera ca problema ursilor din Sinaia poate fi rezolvata pe termen lung punandu-le mai multa hrana la dispozitie.
„De asemenea, pot fi facute interventii de constientizare pe langa autoritatile locale, pentru ca acestea sa nu mai permita constructia de locuinte in interiorul fondului forestier, agresandu-se in acest fel habitatul ursilor”, adauga acestia.
Pe de alta parte, exista voci care sustin ca ursii ar trebui vanati. Directorul Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva, Florian Munteanu, spune ca in gestionarea situatiei din Sinaia autoritatile romane fac exces de zel si interzic vanatoarea intr-un loc unde nu este necesar. „In padurea de langa Sinaia nu se practica niciun fel de vanatoare, dar lumea se plange ca din ce in ce mai multi ursi baga spaima in localnici. Ei sunt relocati, dar la anul vor reveni in oras altii”.
Potrivit lui Munteanu, fauna din jurul Sinaiei este protejata prin lege, insa ursii au depasit de trei ori numarul optim de exemplare care-si au locul intr-o astfel de zona.
„Voi dezbate acest subiect cu reprezentantii Ministerului Mediului si cei ai Ministerului Agriculturii. Practic, noi mutam ursii din Sinaia in alte zone unde vanatoarea este permisa. La ce bun, cand putem legaliza vanatoarea aici, ca sa nu ne mai batem capul cu transportul?”, se intreaba directorul Romsilva.
De la amuzament la spaima
Ursii gunoieri din zona Sinaia obisnuiau sa cerseasca la sosea, spre amuzamentul turistilor. Au devenit insa spaima localnicilor, prin curtile carora au inceput sa bantuie.
Deocamdata, cei cinci ursi care ar mai trebui relocati n-au mai coborat in oras, ramanand in fondul cinegetic. Desi nu mai reprezinta un pericol pentru populatie, zona este in permanenta monitorizata de catre specialistii RNP Romsilva, iar acestia vor interveni doar in momentul in care ursii vor mai incerca sa ajunga in oras. Anul trecut au mai fost relocati, tot in Muntii Fagaras, alti 11 ursi.
Intentionam ca de anul viitor, impreuna cu Romsilva, sa facem o rezervatie pentru ursi care ar putea deveni zona de atractie turistica.
Vlad Oprea
primar Sinaia
Pericol
In ultimii ani, localnicii din Sinaia au intrat in panica in repetate randuri din cauza ursilor care coborau din padure in oras, la tomberoanele cu gunoi de pe langa gospodarii. In momentul in care observa oameni in apropierea lor, animalele devin extrem de violente, existand pericolul sa atace.
Sursa: Adevarul