Riscul de disparitie al multor specii este subestimat

Riscul de disparitie al multor specii s-ar putea sa fi fost serios subestimat, conform rezultatului unei cercetari publicat in revista “Natura”.

Metodele din prezent pentru evaluarea speciilor pe cale de disparitie trec cu vederea anumiti factori-cheie, sustine o echipa de specialisti. Acestia includ raportul dintre masculii si femelele unei anumite specii, raport care poate avea un impact major asupra supravietuirii lor.

Pentru anumite specii, riscul poate fi de o suta de ori mai mare decat s-a crezut initial, a calculat echipa.

In prezent, doi factori-cheie sunt utilizati pentru a estima riscul: proportia natalitate-mortalitate, si conditiile de mediu precum distrugerea habitatului.

Dar cercetatorii americani, Brett Melbourne si Alan Hastings, sunt de parere ca alte elemente cel putin la fel de importante sunt subestimate.

Pe langa proportia mascul-femela, ei indica si marimea fizica a indivizilor dintr-o specie, precum si anumite trasaturi de comportament.

Cei doi au descoperit ca atunci cand populatiile sunt restranse si vulnerabile, schimbarile in proportia dintre sexe pot avea consecinte majore asupra capacitatii lor de a supravietui in medii neprielnice.

Noul model

In general, noul lor model de evaluare a riscului sugereaza ca anumite specii au o mai mare probabilitate de a se afla pe cale de disparitie decat s-a crezut initial.

Profesorul Alan Hastings, de la Universitatea din California, Davis, a relatat BBC-ului: “In cazul anumitor specii, daca numarul indivizilor va continua sa creasca, iar noi vom putea sa ii protejam, atunci probabil ne vom descurca perfect.

Dar ar putea fi anumite specii – iar unele nu vor fi tocmai cele mai carismatice sau mai mari, ci vietati precum insectele sau alte specii si mai mici, dar care sunt la fel de importante – in cazul carora noi am subestimat riscul de disparitie destul de mult.”

Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN), a identificat mai mult de 16.000 de specii amenintate cu disparitia.

Unul din trei amfibieni, unul din patru mamifere, una din patru pasari si 70% dintre plantele evaluate pana acum pentru Lista Rosie a Speciilor Amenintate sunt considerate a fi pe cale de disparitie.

Sursa: David Darling

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente