Revolta in Viseu impotriva halei de reciclare a deseurilor

Maramuresenii nu sunt adeptii proiectelor care prevad reciclarea deseurilor. Investitii care prevad hale de reciclare au starnit nemultumiri in doua comune maramuresene, Viseu de Jos si Giulesti.

In Viseu de Jos, un proiect privat care consta in construirea unei hale de reciclare (unde ar urma sa se ambaleze si sorteze gunoiul menajer din comuna Viseu de Jos si comunele invecinate) s-a lovit de protestul localnicilor. Primarul din Viseu de Jos, Vasile Maris, a declarat ca proiectul are toate aprobarile necesare: “Sincer, eu m-as bucura sa nici nu se mai faca, daca oamenii sunt asa porniti. Eu le-am spus in sedinta de Consiliu Local sa faca asa cum cred de cuviinta”. Primarul mentioneaza ca investitia ar urma sa aduca peste 142 de noi locuri de munca.

Protest in Viseu de Jos

Directorul tehnic al Consiliului Judetean (CJ) Maramures, Vasile Span, spune ca protestul e tardiv, avand in vedere ca investitorul pregateste documentatia inca de anul trecut. “Proiectul este foarte legal. Efectiv nu inteleg reactia oamenilor. Se doreste doar reciclarea deseurilor care se preteaza la asa ceva. Initial s-a dorit si un incinerator, dar s-a renuntat la el”, a declarat Span. Directorul tehnic al CJ a declarat ca intrucat investitia are toate avizele necesare, nemultumitii vor fi nevoiti sa-i conteste legalitatea in instanta.

Joi, 17 iulie, un grup de localnici nemultumiti au protestat in fata Primariei impotriva realizarii proiectului, a carui constructie ar trebui sa inceapa in zilele urmatoare. “Lumea este foarte revoltata, scandalul este foarte mare. Noi, angajatii Primariei, chiar nu avem nicio vina, dar oamenii sa supara si pe noi! Ca sa nu picam la mijloc, noi toti am plecat din Primarie. A trebuit sa iesim pa rand, ca sobolanii”, a declarat un angajat al Primariei.

Giulestenii, in Ungaria

In comuna Giulesti, situatia este mai calma. Membrii administratiei locale pregatesc o “vizita de lucru” in strainatate. “Consiliul Local Giulesti a acordat un aviz de principiu pentru construirea unui depozit ecologic de reciclare a deseurilor menajere. Pentru proiect ar trebui alocate 10-15 hectare. Saptamana viitoare plecam in Ungaria sa vedem si noi cum se prezinta o astfel de investitie si ce conditii presupune”, a spus primarul din Giulesti, Petru Codrea.

Intrucat fondurile comunitare pentru activitati de reciclare si ecologizare sunt semnificative, maramuresenii se vor mai confrunta cu astfel de proiecte.

Sursa: E-Strada Maramureseana

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente