RMGC a mai pierdut doua avize de mediu in instanta

0
429

RMGC a mai pierdut doua avize de mediu in instanta
RMGC a mai pierdut doua avize de mediu in instanta
Alburnus Maior: Ambele sentinte reprezinta o piedica semnificativa in calea planurilor RMGC de exploatare cu cianuri a zacamantului de la Rosia Montana

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), compania care intentioneaza sa dezvolte proiectul minier de la Rosia Mntana, a mai pierdut doua avize de mediu in instante, primul proces referindu-se la anularea planului urbanistic zonal, iar cel de-al doilea la recursul initiat de companie pentru suspendarea descarcarii de sarcina arheologica a masivului Carnic.

„Instantele de judecata din Romania au pronuntat pe 15 aprilie a.c. doua sentinte deosebit de importante pentru Rosia Montana. Prima se refera la anularea avizului de mediu pentru Planul de urbanism zonal modificat (PUZ) pentru zona de dezvoltare industriala a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Cea de-a doua respinge recursul inaintat de compania miniera privind suspendarea descarcarii de sarcina arheologica a masivului Carnic”, a informat ieri Alburnus Maior, organizatia non-guvernamentala care lupta de ani buni pentru pastrarea patrimoniului cultural de la Rosia Montana.

Potrivit ONG-ului, cele doua sentinte reprezinta „o piedica seminificativa in calea planurilor RMGC de exploatare cu cianuri a zacamantului de la Rosia Montana”, ambele verdicte avand impact asupra validitatii unor acte administrative obligatorii pentru RMGC in vederea obtinerii acordului de mediu.

„Practic, in aceeasi zi, demersurile de avizare, cu o vechime de peste 8 ani, au fost anulate, iar instantele au certificat conditiile de nelegalitate in care au fost emise aceste acte”, noteaza reprezentantii Alburnus Maior.

Curtea de Apel Suceava a solutionat definitiv suspendarea certificatului de sarcina arheologica nr. 9/2011 a masivului Carnic. Hotararea privind suspendarea are efecte imediate, aceasta urmand sa fie valida pana la judecarea actiunii de anulare a aceluiasi certificat de catre Tribunalul Buzau. Perioada estimata pentru solutionarea sa irevocabila este de 2 ani. Avizul anterior a fost anulat de Curtea de Apel Brasov in 2007.

Tot la data de 15 aprilie, Tribunalul Covasna a anulat decizia Agentiei Regionale de Protectia Mediului (ARPM) Sibiu de emitere a unui aviz de mediu favorabil RMGC. Avizul era aferent Planului de urbanism zonal modificat (PUZ) pentru zona de dezvoltare industriala a RMGC si reprezenta un act obligatoriu in continuarea procedurii de evaluare a impactului de mediu. Asociatiile reclamante au aratat in principal ca decizia de a emite avizul de mediu desconsidera grav statutul de protectie a monumentelor naturale si istorice din Rosia Montana.

„Este o dubla victorie pentru Rosia Montana. Cele doua sentinte arata incapacitatea companiei miniere de a dezvolta un proiect minier legal in Romania. Instantele de judecata recunosc ilegalitate dupa ilegalitate si complicitatea autoritatilor romane in detrimentul nostru, al comunitatii locale”, a comentat Eugen David, presedintele Alburnus Maior.

Masivul Carnic de la Rosia Montana gazduieste cea mai extinsa si mai bine conservata retea de galerii miniere din epoca romana, medievala, precum si moderna din Europa, si este protejat conform legislatiei romanesti in vigoare (Legea 5/2000 si Legea 422/2001), fiind clasat ca monument istoric de interes national. Conform expertilor britanici , masivul Carnic adaposteste „cel mai insemnat sistem de minerit roman descoperit pana acum in vechiul Imperiu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.