RMGC pierde inca un aviz crucial ce marcheaza un regres de 8 ani

Korodi: Ministerul Mediului va finan?a noi studii la Ro?ia Montan?. Unele date sunt superficiale
RMGC pierde inca un aviz crucial ce marcheaza un regres de 8 ani
RMGC pierde inca un aviz crucial ce marcheaza un regres de 8 ani

Unul din actele de importanta capitala pentru continuarea procesului de avizare a proiectului de minerit cu cianuri de la Rosia Montana a fost astazi anulat de instanta. Decizia Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Sibiu (ARPM) de emitere a avizului de mediu pentru “Plan de urbanism zonal modificat (PUZ) pentru zona de dezvoltare industriala a RMGC” este, incepand de astazi, nula. Procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru noul Plan de dezvoltare industriala, necesar companiei miniere, a fost demarata in 2006 la insistenta si demersurile organizatiilor neguvernamentale. Anterior acestor demersuri, autoritatile de mediu au apreciat ca PUZ-ul nu trebuie supus procedurii de evaluare a impactului, deoarece nu ar avea efecte semnificative asupra mediului. Proiectul de minerit cu cianuri propus la Rosia Montana de Gabriel Resources ar presupune, daca ar fi relizat, stramutarea fortata a localnicilor, distrugerea monumentelor istorice si a bisericilor, folosirea a peste 200.000 de tone de cianura si transformarea a patru munti in cariere de suprafata.

Procedura astfel demarata a inclus consultari cu autoritatile si societatea civila din Ungaria. Conform conventiilor internationale, orice stat potential afectat de impactul transfrontalier negativ al proiectelor industriale poate cere consultatii si poate da un aviz cu rol consultativ. Pozitia acestor parti a fost de respingere ferma a propunerii de plan si a emiterii avizului de mediu. ONG-urile din Romania au contestat de asemenea cu argumente solide intreaga procedura, inca din etapa informatiilor prezentate in raportul de mediu. Aceste interventii nu au impiedicat insa Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu sa emita in martie 2011 avizul de mediu, in ciuda numeroaselor nereguli semnalate de societatea civila si in totalul dispret al normelor si prevederilor legale.

In cauza deschisa de Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu si Salvati Bucurestiul, reclamantele au sustinut in principal ca decizia de a emite avizul de mediu desconsidera grav statutul de protectie a monumentelor naturale si istorice din Rosia Montana. Decizia ar fi permis chiar stramutarea monumentelor naturale sau distrugerea relicvelor istorice precum galeriile romane. Mai mult, o serie de acte administrative care au stat la baza emiterii Deciziei ce a facut roul procesului solutionat astazi, au fost la randul lor anulate anterior de instantele competente ori si-au pierdut valabilitatea.

Procesul castigat astazi de Alburnus Maior alaturi de organizatiile partenere si pierdut de cuplul ARPM -RMGC a inceput la Tribunalul Cluj si a fost stramutat la Tribunalul Covasna prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Anularea deciziei privind emiterea avizului de mediu are doua importante consecinte. In lipsa acestui aviz compania miniera nu va putea obtine aprobarea Consiliului Local Rosia Montana pentru planul de urbanism zonal. In al doilea rand, existenta unui aviz de mediu valabil pentru planul de urbanism aferent este o premisa esentiala pentru desfasurarea in conditii de legalitate a procedurii de emitere a acordului de mediu.

„Compania este anchetata pentru evaziune fiscala si spalare de bani intr-un proces in care sunt implicati deopotriva politicieni, firme si interlopi. Avize ilegale primite de la autoritati sunt mereu anulate de instante. Deja devine evident ca autoritatile ii favorizeaza nelegitim, alimentand suspiciuni din ce in ce mai justificate de coruptie. La Rosia Montana mineritul la suprafata cu cianuri ajunge sa fie obsesia izolata a unui grup restrins de politicieni si a unei companii cu intentii suspecte.” A declarat Eugen David, presedintele asociatiei Alburnus Maior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *