Potrivit Comisiei Europene, Romania s-a alaturat in 2008 retelei europene de zone protejate Natura 2000, contribuind la extinderea acesteia cu 316 situri noi, reprezentand peste 43% din totalul siturilor adaugate in acest an retelei care protejeaza flora si fauna aflate in pericol.
In acest an au fost incluse 769 de situri noi si o suprafata totala de 95.522 km patrati. Majoritatea siturilor noi se afla in Bulgaria, Romania si Polonia, incluzand zone din Marea Neagra (in cazul Bulgariei si Romaniei) si regiuni biogeografice stepice (Romania).
Daca in lista siturilor adaugate de Romania sunt inclusi Muntii Macin din Dobrogea, iar in cazul Bulgariei, Muntii Pirin, Polonia a contribuit la lista unificata a Uniunii Europene, cu lacul Golpo, regiune in care se intalnesc 19 tipuri diferite de habitate.
Natura 2000 include, in prezent, aproximativ 25.000 de situri care ocupa aproape 20% din suprafata continentala a Uniunii Europene (700.000 km patrati pe teritoriul celor 27 de state membre), ceea ce o transforma in cea mai mare retea interconectata de zone protejate din lume.
Sursa: Infomediu Europa