Romania a ramas si in 2012 una dintre cele mai atractive tari din lume la investitiile in energia eoliana, iar capacitatea tarii noastre pe acest segment a crescut semnificativ in acest an, de la 623 MW instalati in septembrie 2011, la 1440 MW in septembrie 2012.
Astfel, Romania a reusit sa ocupe locul 10 in topul celor mai atractive tari din lume la investitiile in energie eoliana, depasind tari precum Italia, Brazilia, Japonia, Australia sau Olanda, potrivit clasamentului Renewable Energy Country Attractiveness publicat de Ernst & Young.
Mai mult, in tara noastra a intrat in functiune cel mai mare proiect eolian pe uscat din Europa, parcul eolian Fantanele-Cogealac din judetul Constanta.
Acest proiect al investitorilor cehi de la CEZ are 240 de turbine eoliene de 2,5 megawati si o capacitate totala de 600 megawati.
Record in industria eoliana din Romania: Cel mai mare parc din Europa a intrat in functiune
Grupul ceh CEZ a obtinut in primul semestru in Romania un profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 63 milioane euro din productia, vanzarea si distributia de energie electrica, datorita recuperarii datoriilor de la companiile feroviare de stat si cresterii productiei centralelor eoliene.
Din acest profit al grupului, aproximativ 27 de milioane au fost datorate cresterii productiei de energie eoliana.
Si Enel Green Power, divizia de energie regenerabila a grupului italian de utilitati Enel, a anuntat constructia mai multor parcuri eoliene in Romania, cu o putere cumulata de 180 MW. In 2011, compania a investit 330 milioane de euro in constructia de parcuri eoliene in tara noastra.
Enel detine deja in Romania unitati eoliene de 269 MW. Compania are parcuri eoliene in localitatile Valea Nucarilor, Casimcea si Corugea, toate in judetul Tulcea, si in satele Sfanta Elena si Coronini (ambele in judetul Caras-Severin).
Un joint venture format din firmele ERG SpA si Lukoil (Lukerg Renew GmbH)si-a anuntat intentia de a cumpara un parc eolian din aceasta zona, in cazul in care va reusi sa acceseze un credit din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Un parc eolian din Tulcea ar putea fi achizitionat de un joint venture
GDF SUEZ Energy Romania a intrat si ea pe piata de energie eoliana, cu o investitie de 80 de milioane de euro intr-un parc eolian la Gemenele, in judetul Braila, cu o capacitate 48 MW.
Mai mult, Electrica a anuntat, si ea, intentia de a construi doua parcuri eoliene, la Frumusita, judetul Galati si la Chirnogeni, in judetul Constanta.
In acest an s-a inceput si constructia unui mare parc eolian in judetul Botosani, ce se va intinde pe teritoriul a patru comune: Paltinis, Cotusca, Radauti Prut si Viisoara.
Investitia anuntata este de 800 de milioane de euro si apartine firmei Terra Romania SPV One, in spatele careia s-ar afla un investitor off-shore.
Investitia anului 2012: Un parc eolian de 800 milioane de euro, la Botosani
Proiectul Generacion Eolica Dacia, Parcul Crucea din Dobrogea, de 40MW, a solicitat in acest an o finantare suplimentara de 46,6 milioane de euro din partea BERD. In cazul in care imprumutul va fi aprobat, proiectul urmeaza sa fie dat in folosinta in 2013.
Doua fonduri de investitii din Franta si Cehia, Marguerite si EnerCap Power, au intrat si ele pe piata romaneasca de energie eoliana, achizitionand o participatie de 80% dintr-un parc eolian ce va fi construit intre localitatile Chirnogeni si Independenta, ale carui operatiuni comerciale urmeaza sa inceapa in 2014.
O alta investitie anuntata pentru acest an este dezvoltarea unui parc eolian la Tulucesti, judetul Galati, de catre o firma romaneasca din judetul Ilfov. Centrala electrica eoliana va include 41 de turbine si va avea o putere totala instalata de 143,5 MW.
De asemenea, firma austriaca Verbund si-a anuntat intentia de a cheltui 340 milioane de euro pentru proiecte eoliene in Romania pana in 2016.