Romania a retrocedat pana acum 3 mil. hectare de paduri in valoare de 10 miliarde de euro

România a retrocedat pân? acum 3 mil. hectare de p?duri în valoare de 10 miliarde de euro
Romania a retrocedat pana acum 3 mil. hectare de paduri in valoare de 10 miliarde de euro
Romania a retrocedat pana acum 3 mil. hectare de paduri in valoare de 10 miliarde de euro

Este pentru prima data cand apare un raport privind suprafata de paduri retrocedata, o afacere nebuloasa timp de 20 de ani.

Romania a restituit 3 milioane de hectare de paduri in ultimii doua­zeci de ani, arata un raport de audit al Curtii de Conturi pe perioada 1990-2010, dat publicitatii saptamana trecuta, care sustine ca au fost numeroase cazuri de abuzuri la retrocedari.

Este dat un exemplu al unui asa-zis mostenitor care a reusit sa demonstreze in justitie ca i se cuvin 8.000 ha de padure pornind de la un testament care mentioneaza insa la masa succesorala „un pat, un scrin secretaire si diverse bunuri de uz casnic si gospo­daresc“, afirma Curtea de Conturi.

Aceasta este prima informatie publica privind suprafata de padure retrocedata de statul roman din 1990 incoace. Suprafata totala de padure din Romania este de 6,4 milioane de hectare. In proprietatea Romsilva au mai ramas 3,4 milioane de hectare.

Acum mai sunt cereri validate de retrocedare de 230.000 de hectare.

Profesorul universitar Ioan Vasile Abrudan, rectorul Facultatii de Silvi­cul­tura de la Universitatea Tran­sil­va­nia din Brasov, spune: „Statul ar trebui sa se opreasca cu retrocedarile si sa nu mai dea padurile nationale. Ro­mania a fost mai catolica decat papa. (…) Pe polonezi si pe unguri nu i-a obligat nimeni sa retrocedeze, noi de ce ne-am simti obligati sa retrocedam integral“.

De cealalta parte, reprezentantii Romsilva sunt acuzati ca desi administreaza o avere nationala in valoare de 10 miliarde de euro, au profituri minime pentru ca supraincarca cheltuielile si vand preferential masa lemnoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *