Romania ar putea deveni „tara anului” 2013 la cel mai mare targ bio din lume

Romania ar putea deveni "tara anului" 2013 la cel mai mare targ bio din lume

Presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica „Bio Romania”, Marian Cioceanu, este optimist in ceea ce priveste semnarea, in luna iunie 2012, a contractului prin care Romania devine oficial „Þara anului” in 2013, la cel mai mare targ de produse bio din lume – Biofach Nurenberg (Germania).

„Am discutat cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care ne-a confirmat ca este pe lista sa de prioritati realizarea demersurilor cu organizatorii celui mai mare targ de produse bio din lume pentru ca Romania sa fie tara anului la Biofach Nuremberg in 2013. Am discutat si cu cei din conducerea targului, care au inceput deja un schimb de emailuri cu cei de la minster si ne-au spus ca doresc sa finalizeze in luna iunie toate procedurile”, a declarat Marian Cioceanu.

Desi documentele trebuiau semnate inca din luna februarie a acestui an, seful Bio-Romania considera ca „este bine si acum decat deloc”.

Targul de produse bio Biofach, organizat anual in luna februarie la Nurenberg (Germania), este cea mai mare manifestare de agricultura ecologica din lume, iar statutul de „Þara anului” iti ofera posibilitatea de a fi in centrul atentiei tuturor celor preocupati de acest sector.

Romania, participanta de traditie la BioFach Nurenberg

Initiatorul acestui program pentru Biofach Nurenberg a fost initiat de fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabara, la „propunerea si insistentele” Asociatiei Bio Romania.

In 2012, Romania a fost la a sasea prezenta cu pavilion national la BioFach Nurenberg, in timp ce la targul de agricultura si industrie alimentara de la Berlin din luna ianuarie a acestui an a avut calitatea de tara partenera, considerata una dintre reusitele agriculturii romanesti de a se face cunoscuta pe plan mondial.

Romania este lider in sud-estul Europei pe agricultura ecologica, iar la nivel mondial se pozitioneaza intre primii 15 exportatori de materii prime ecologice, cu peste 300.000 de hectare de teren agricol certificat ecologic si un total al exporturilor de peste 200 de milioane de euro.

In anul 2011, Romania a ocupat primul loc in lume in ceea ce priveste cresterea numarului de fermieri certificati in sistem ecologic, de la 3.300 in 2010 la 10.000 anul trecut, iar in 2012 s-a ajuns la un numar de 20.350 de fermieri inregistrati in sistem.

Potrivit datelor MADR, in Romania existau la finele lui 2011 un numar de 104 unitati de procesare in sistem ecologic fata de 88 unitati in anul 2010, din care unitati pentru produse de morarit si panificatie – 25, fructe si legume – 17, fructe de padure, plante aromatice, condimente -16, lapte si produse lactate – 10, ulei – 5, vin din struguri ecologici – 4.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *