Romania are instalati cinci metri patrati de panouri solare la mia de locuitori, in timp ce in Bulgaria raportul este de 2,6 ori mai mare, iar in Ungaria de 2,7 ori mai mare, conform Federatiei Europene a Industriei de Panouri Solare.
Decalajul fata de restul tarilor europene este greu de recuperat in contextul in care programul guvernamental Casa Verde a fost suspendat pe perioada nedeterminata din lipsa de fonduri. Statul subventiona pana la 6.000 de lei in cazul montarii unei centrale pe peleti sau a unui sistem cu panouri solare si 8.000 de lei pentru pompele de caldura.
„Stoparea programului Casa Verde va duce la o scadere dramatica a cererii de panouri solare pe piata locala, dupa ce in ultimii doi ani Romania a reusit sa recupereze din decalajul avut fata de tarile vestice in ceea ce priveste utilizarea pentru producerea de apa calda menajera a unor echipamente care folosesc energii regenerative si care nu sunt poluante in acelasi timp“, spune Catalin Dragulescu, directorul de vanzari al Ariston Thermo Romania, distribuitor de sisteme de incalzire.
Potrivit calculelor companiei, inaintea demararii celor trei programe circa 20.000 de locuinte erau dotate cu panouri solare. Finantarile guvernamentale acordate in perioada 2010 – 2011 au asigurat insa majorarea acestui numar la circa 50.000.
Ministrul Mediului si Padurilor, Attila Korodi a anuntat ieri ca Fondul de Mediu se apropie de finalizare, motiv pentru care programul „Rabla“ se va opri dupa atingerea sumei alocate, respectiv 114 milioane lei, in timp ce pentru Casa Verde nu va mai fi organizata etapa de depunere proiecte.
„Avem o problema majora: anul acesta, Fondul de Mediu are la dispozitie putin mai mult de o treime decat a avut la dispozitie anul trecut. Mai trebuie sa platim programul Casa Verde, care a fost lansat anul trecut. Anul acesta, sincer, din cauza faptului ca avem 1.000 de milioane de lei blocate, nu putem lansa o noua strigare pentru proiecte pe Casa Verde pentru ca, mai intai, trebuie sa platim celelalte si spatiul bugetar nu ne permite initierea unor noi proiecte. Probabil pentru anul viitor, si sincer va spun, voi pregati un buget serios pentru ca viitorul ministru sa poata sa lanseze proiectele in continuare. Anul aceste, Fondul de Mediu inseamna pentru mine o gospodarire cat mai minutioasa a resurselor pe care le avem”, a afirmat Korodi.