Romania are printre cele mai reduse rate de dependenta de importurile de energie, potrivit datelor centralizate de Eurostat

Romania are printre cele mai reduse rate de dependenta de importurile de energie, potrivit datelor centralizate de Eurostat
Romania are printre cele mai reduse rate de dependenta de importurile de energie, potrivit datelor centralizate de Eurostat

Romania are printre cele mai reduse rate de dependenta de importurile de energie, potrivit datelor centralizate de Eurostat. Intr-un clasament al ratei dependentei energetice de importuri, bazat pe datele disponibile la finele anului 2011, Romania ocupa antepenultimul loc, cu o rata de dependenta de energia adusa din afara de 21,3%.

Cum se explica acest avantaj pe care il are Romania? In primul rand, tara noastra produce in cele noua rafinarii mai multe produse petroliere decat consuma populatia, ceea ce ne permite sa exportam excedentul. Din aceasta cauza, capacitatea de rafinare de 467.642 de barili de petrol pe zi nu este folosita la maximum. Romania consuma 216.000 de barili de petrol pe zi, conform datelor pe anul trecut. Totodata, tara noastra se situeaza pe al patrulea loc in Europa dupa cele mai mari rezerve de petrol, cu 600 milioane de barili de petrol aflati in zacaminte confirmate. Romania urmareste sa-si scada dependenta dependenta de importurile de gaze de la rusi. 97% din gazele naturale importate in 2011 au provenit din Federatia Rusa.

Ministrul Energiei, Constantin Nita, a declarat, ieri, ca, avand in vedere descoperirile depozitelor de gaze din Marea Neagra, efectuate de Petrom si Exxon Mobile, Romania va exporta gaze naturale incepand cu anul 2018. Totusi, reprezentantii Petrom au temperat optimismul ministrului, afirmand ca un termen realist ar fi anul 2020.

Cum ne-au intrecut estonienii si danezii

Doar doua tari stau mai bine decat noi in acest top. Penultima in clasament este Estonia, care figura, in 2011, cu o rata a dependentei energetice de 11,7%. Locul Estoniei in acest clasament se explica prin exploatarea sisturilor bituminoase, care elibereaza petrol atunci cand sunt incalzite. In acest fel, locuitorii micului stat european isi acopera 90% din necesarul de energie. Metoda folosita de estonieni este diferita de cea a fracturarii hidraulice, utilizata in Statele Unite pentru a extrage petrolul de sist.

Ultimul stat in clasament este Danemarca, cu -8,5%, acest stat fiind mai mult decat independent din punct de vedere energetic de alte tari, fiind un exportator de energie, dupa asigurarea consumului intern din surse proprii. Din 2004 incoace, Danemarca este singurul stat din UE care este exportator net de energie primara. Aceasta tara a fost pionier in introducerea energiei eoliene, astfel incat, pana in prezent, s-a ajuns ca noua din zece turbine eoliene offshore sa fie instalate de danezi. Totodata, Danemarca dispune de resurse petroliere si de gaze naturale in Marea Nordului, plasandu-se pe locul 32 in lume in ceea ce priveste exportul de titei.

La polul opus, cu cele mai mari rate de dependenta de importurile de energie, se plaseaza Malta, cu o rata de 100,6%, in anul 2011. O rata ce depaseste 100% inseamna ca tara respectiva a importat produse energetice nu doar pentru consum, ci si pentru a-si face stocuri. Pe al doilea loc in Uniunea Europeana se situeaza Luxemburgul, cu o rata a dependentei de importuri cifrata la 97,4%, fiind urmat de Cipru, cu 92,6%. Irlanda are o rata de dependenta energetica de importuri de 88,9%, in timp ce Lituania are o rata de 81,8%, conform datelor Eurostat pe 2011.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *