Romania, groapa de deseuri nucleare a Europei?

Mai multe tari membre ale Uniunii Europene negociaza depozitarea tuturor deseurilor radioactive intr-un singur loc. Romania are doua depozite pentru astfel de deseuri si urmeaza sa construiasca alte doua. manifestatie Cernavoda

Deseurile nucleare din UE ar putea fi transportate in Europa de Est, pentru a fi stocate in depozite subterane. Potrivit cotidianului britanic „The Times”, unul dintre locurile posibile este Romania. Proiectul ar putea obtine aprobarea Comisiei Europene pana la sfarsitul acestui an.

Negocierile referitoare la transportarea si stocarea deseurilor se poarta intre cele opt tari membre ale Organizatiei europene pentru dezvoltarea capacitatii de stocare: Olanda, Italia, Polonia, Romania, Slovacia, Lituania, Slovenia si Bulgaria. Urmatoarea runda de negocieri va avea loc in luna mai, potrivit publicatiei citate.

In momentul de fata, Romania are doua depozite pentru astfel de deseuri. Acestea sunt folosite doar pentru depozitarea deseurilor proprii. Deseurile slab si mediu radioactive provenite din medicina si cercetare se depoziteaza la Baita-Bihor. Cele generate de Centrala Nuclearo-Electrica de la Cernavoda se depoziteaza provizoriu pe amplasamentul centralei. De altfel, in intreaga lume, foarte putine state si-au construit depozite permanente pentru deseuri nucleare, preferand sa le pastreze in instalatii provizorii.

Autoritatile romane au in plan construirea a doua depozite definitive: unul de suprafata pentru deseurile slab si mediu active, la Saligny, si celalalt, de mare adancime, pentru cele inalt radioactive. Primul este planificat a deveni functional peste patru ani, celalalt urmeaza sa fie construit pana in 2055.

Potrivit Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive, pentru depozitului de deseuri slab si mediu active, sunt estimate costuri intre 150 si 220 milioane euro. Depozitul pentru deseuri inalt radioactive presupune sume mult mai mari, intre 2,88 – 4,4 miliarde euro.

Localnicii din Saligny, neinformati

Desi este afectata direct de construirea depozitului de la Saligny, comunitatea locala nu a fost consultata pana acum. Potrivit unei cercetari sociologice din 2008 realizate de Terra Mileniul III, 97% dintre cei chestionati au declarat ca nu au fost consultati pe aceasta tema, iar 71% dintre ei au spus ca resimt acut lipsa informarii referitoare la deseurile radioactive si riscurile pe care le implica.

In schimb, comunitatea locala din Vrbina, Slovenia, a acceptat construirea unui depozit de deseuri dupa o negociere la sange cu autoritatile. In cele din urma, in iulie anul trecut, au acceptat amplasarea depozitului contra unei despagubiri anuale de cinci milioane de euro, conform Asociatiei Nucleare Mondiale.

De altfel, pe fondul reaparitiei interesului pentru energia nucleara, un sondaj realizat in urma cu doi ani in mai multe tari europene a aratat ca cetatenii doresc sa fie consultati cu privire la depozitarea de deseuri in vecinatatea lor. Peste 50% dintre cei chestionati isi exprimau ingrijorarea fata de riscurile unor imbolnaviri, fata de efectele asupra mediului, precum si fata de eventuala scadere a preturilor la terenurile si imobilele din jur.

„Momiti cu bani”

Organizatiile de mediu din Romania au condamnat acest demers. „Noi nu putem fi groapa de gunoi a Europei. Ne momesc cu bani ca sa construiasca acest depozit, dar nu este etic sa depozitezi asemenea deseuri in alte tari”, a declarat Lavinia Andrei, presedinta fundatiei Terra Mileniul III. Ea a mai precizat ca, in cazul unor scurgeri radioactive exista riscul imbolnavirii de cancer. Daca depozitele sunt realizate conform standardelor, aceste riscuri sunt insa foarte mici.

„Inainte de a se lua vreo decizie in acest sens ar trebui ca populatia sa fie informata foarte bine cu privire la construirea unui astfel de depozit. Pe de alta parte, de ce sa aducem deseurile Europei aici in conditiile in care noi nu suntem in stare deocamdata sa ne gestionam propriile deseuri radioactive. Noi nu reusim sa ne descurcam nici cu deseurile din fostele mine de uraniu”, este de parere Codruta Nedelcu, director al asociatiei ARIN.

Dificil de pus in practica

Potrivit lui Ion Nastasescu, presedintele Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive, din cauza costului ridicat pe care il presupune construirea depozitelor geologice de mare adancime in care sa se introduca deseuri inalt radio-active, tarile UE care au programe nucleare civile modeste, adica una sau doua centrale, au pornit o discutie prin care sa se analizeze posibilitatea de a construi in comun un depozit regional.
La realizarea acestui depozit ar contribui financiar toti participantii si acolo ar urma sa fie depozitate toate deseurile inalt-radioactive ale acelor tari.

Conform reprezentantilor Agentiei Nucleare, in prezent membrii ERDO analizeaza la modul teoretic fezabilitatea punerii in practica a acestei idei.

„Punerea ideii in practica este in realitate foarte dificila in primul rand din cauza cadrului legislativ existent in acest moment”, se arata in comunicatul Agentiei Nucleare transmis cotidianului „Adevarul”. Ion Nastasescu precizeaza ca, avand in vedere ca un proiect de acest gen are foarte slabe sanse de transpunere in practica, „Romania isi continua programul national de construire a unui depozit ecologic de mare adancime unde sa fie introduse exclusiv deseurile noastre”.

Si Lucian Biro, directorul general al Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), este de acord ca un astfel de proiect este dificil de realizat.

„De mult timp se vorbeste de crearea unor astfel de depozite regionale si este un demers laudabil. Este mai bine sa ai unul singur si construit in deplina siguranta decat mai multe. Dar nu este foarte simplu sa construiesti un asemenea depozit pentru ca trebuie sa fie o solutie agreata de toata lumea, adica si de tara care ar urma sa gazduiasca, dar si de tarile vecine”, precizeaza Lucian Biro.

„Un astfel de proiect nu ar putea fi gata decat peste aproximativ 20 de ani. Toate statele vor contribui cu bani la realizarea lui. Avantajele unui astfel de proiect tin de faptul ca statul care va gazdui depozitul va avea cu siguranta niste beneficii financiare, dar si de securitatea pe care o presupune construirea depozitului” ne-a mai spus directorul CNCAN.

Discutii vechi

Nu este pentru prima data cand se vehiculeaza ideea ca Romania sa depoziteze deseurile Europei, chiar daca legislatia nationala interzice importul. Confruntate cu protestele ONG-urilor, autoritatile din Vest incearca sa rezolve de ani buni aceasta problema.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *