Romania, interesata de atragerea investitiilor israeliene in energie regenerabila

0
346
RENEXPO SOUTH-EAST EUROPE, lider in lupta pentru un viitor curat a energiilor regenerabile si eficientei energetice!
România nu a notificat CE cu privire la modificarea legislației privind energiile verzi
Romania, interesata de atragerea investitiilor isreliene in energie regenerabila
Romania, interesata de atragerea investitiilor isreliene in energie regenerabila

Romania este interesata de atragerea investitiilor israeliene in domenii unde Israel detine un potential important precum tehnologia informatiei, industria aeronautica, energie regenerabila, agro tehnologie, cercetare si dezvoltare, potrivit Ministerului Economiei.

Aceste aspecte au fost analizate miercuri de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, si ambasadorul Statului Israel la Bucuresti, E.S. Dan Ben-Eliezer, in cadrul unei intalniri prilejuite de apropiata vizita a demnitarului roman la Tel Aviv, Haifa si Ierusalim.

De asemenea, in cadrul intalnirii, au fost abordate aspecte privind schimburile comerciale bilaterale, apreciindu-se ca oportunitatile de colaborare pot dezvolta relatiile dintre cele doua tari. S-a cazut de comun acord ca este necesara realizarea de contacte mai stranse intre comunitatile de afaceri din cele doua tari, atat prin organizarea de misiuni economice reciproce, cat si prin participarea la expozitiile internationale de interes organizate in Romania si in Israel, chiar daca aceste schimburi comerciale au inregistrat in 2012 un nivel cu 17% mai mare decat in anul precedent, iar exporturile romanesti au avut o crestere cu 25%.

Ministrul Varujan Vosganian a prezentat interesul Romaniei pentru atragerea de investitii israliene in domenii de interes in care Israelul detine un potential important, cum ar fi tehnologia informatiei, industria aeronautica, energie regenerabila, agro tehnologie, cercetare si dezvoltare, aratand ca Romania ofera multiple avantaje si asigura sprijinul necesar in vederea realizarii acestora, atat la nivel guvernamental, cat si la nivelul autoritatilor locale.

Nu in ultimul rand, a fost trecuta in revista problematica economica comuna discutata cu ocazia contactelor la nivel realizate in ultimii doi ani si s-a reliefat importanta organizarii in acest an a Comisiei mixte guvernamentale romano-israeliene care sa stabileasca domeniile si proiectele de interes ale cooperarii bilaterale.

In anul 2011, schimburile bilaterale dintre Romania si Israel s-au ridicat la 362,1 milioane dolari, din care exportul a fost de 194,3 milioane dolari (in scadere cu 3,3%), iar importul de 167,8 milioane dolari. Balanta comerciala a fost pozitiva, respectiv de 26,5 milioane dolari, pentru prima data din anul 2002.

In primele 11 luni din anul 2012, schimburile comerciale bilaterale s-au ridicat la 386,9 milioane dolari (cu 17,1 mai mult decat in perioada similara din 2011), din care exportul romanesc a fost de 221,6 milioane dolari (in crestere cu 24,5%), iar importurile din Israel au fost de 165,3 milioane dolari (in crestere cu 8,5%). Balanta comerciala a fost pozitiva, de 56,3 milioane dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.