Romania Junior Ranger – 2013

Romania Junior Ranger - 2013
Romania Junior Ranger – 2013

Asociatia Ecosophia in parteneriat cu Asociatia Administratiilor de Arii Naturale Protejate si cu Administratia Parcului National Piatra Craiului au demarat in data de 1mai 2013, proiectul “Romania Junior Ranger 2013” care se afla in cel de-al doilea an de desfasurare.  Proiectul este finantat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania , avand ca obiectiv principal  educatia eco-civica prin copii, implicarea scolilor in procesul de constientizare referitor la importanta ariilor naturale protejate din Romania, implicarea activa a comunitatilor din interiorul si limitrofe ariilor naturale protejate. In acest moment la noi in tara sunt  29 de parcuri naturale si nationale, care din pacate sunt subfinantate, in ciuda faptului ca au un potential economic urias. De aceea este foarte important ca oamenii, mai ales cei care locuiesc in zona ariilor protejate sa fie informati asupra drepturilor si obligatiilor lor, inclusiv asupra posibilitatilor de colaborare cu administratiile ariilor protejate.

In cadrul proiectului am marcat „Ziua Internationala a Biodiversitatii”, alaturi de parteneri,  Asociatia Administratiilor de Arii Naturale Protejate si  Administratia Parcului National Piatra Craiului, prin organizarea unei excursii de o zi . 70 de elevi si profesori din scolile aflate in raza Parcului National Piatra Craiului au pornit de la sediul parcului si ne-am oprit cu totii,  in Prapastiile Zarnestiului. Au fost puse intrebari despre flora si fauna specifice parcului, copiii au primit raspunsuri competente de aceasta data nu din partea profesorilor ci din partea specialistilor parcului. Astfel s-a facut o documentare serioasa si o pregatire minutioasa la fata locului pentru activitatile urmatoare din proiect cand copiii vor participa la  atelierele de pictura pe piatra, pictura pe lemn, modelaj din lut pentru a realiza panourile si marcajele destinate amenajarii potecii ( statuete care reprezinta personaje fantastice (pitici) din povestile si traditiile locale) .  Participantii au observat cu atentie traseul si oricat s-au straduit sa afle daca acesta este cel stabilit de organizatori  pentru etapa finala a concursului Romania Junior Ranger, au plecat acasa la fel de curiosi precum au venit. Toate fotografiile  facute de copiii vor fi selectate si  printate astfel incat in cel mai scurt timp vor fi expuse in cadrul unei expozitii foto la sediul Parcului National Piatra Craiului.

Nici „Ziua europeana a Parcurilor” nu a trecut fara sa fie sarbatorita in cadrul proiectului Romania Junior Ranger – 2013 . Elevii Scolii Generale cu clasele V – VIII din satul Magura au incercat sa ghiceasca din ce parcuri naturale si nationale din Romania au fost  fotografiile pe care le-au vizionat, au urmarit cu interes proiectia filmului documentar despre Piatra Craiului, au discutat cu reprezentantii parcului despre imaginile vazute si le-a fost prezentat proiectul Romania Junior Ranger – 2013.

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente