Romania, marea defrisare

Campania PRO TV surprinde defrisarile ilegale facute sub ochii nepasatori sau complici ai autoritatilor

Romania este codasa in topul tarilor europene privind suprafata impadurita

Romania, marea defrisare

Romania a devenit un gater urias, datele spun totul: 350 de mii de hectare de padure au fost rase ilegal de pe fata pamantului. Statisticile arata ca in Euro-pa suntem pe ultimul loc la capitolul suprafata impadurita. La inceputul secolului 19, Romania era 80% acoperita, iar acum mai avem doar 26,7% paduri. In aceste conditii, nu trebuie sa mire pe nimeni aparitia fenomenelor extreme, precum aluncarile de teren tot mai dese si inundatiile in care mor in fiecare an oameni. Vinovatii sunt peste tot, cei care au insa cea mai mare raspundere se afla in parlament si la conducerea ministerelor. Spre exemplu, nu exista in acest moment un inventar la nivel national privind defrisarile, sau un plan national de lupta impotriva fenomenului. Nu exista pentru ca nimeni nu are interesul ca aceste date sa fie cunoascute.

Harghita, Bacau, Neamt, Suceava, Alba, Arges, Maramures, Bistrita sunt judetele in care mii de hectare au fost rase de pe fata pamantului. Nimeni nu a primit o pedeapsa serioasa. Oriunde te duci in codrii Romaniei gasesti fara prea mult efort hoti in actiune. La Bilbor, in muntii Harghitei, in fiecare zi ies tiruri cu „lemn negru”. Oamenii din sat spun ca nu se intampla nimic fara stirea autoritatilor: primarie, politie, inspectori silvici.

Satul hotilor

Satul Bilbor, in inima Harghitei, primul popas al campaniei. Despre intentia de a merge in zona stia doar un inalt functionar din Ministerul Agriculturii. Surprinzator, a doua zi, primarul Bilborului stia deja ca vin ziaristii de la Bucuresti si i-a convocat pe gateristi si pe proprietarii de paduri la carciuma satului. Sfatul edilului: „sa fie linistiti” cateva zile, pana „se cara ziaristii”. Se intampla intr-o joi. In saptamana urmatoare, luni dimineata, cand nu se luminase inca de ziua, inspectorii silvici au descins in Bilbor.

Marti dimineata s-au intros. Au dat cateva amenzi, de ochii lumii, si au plecat. Noi am aparut miercuri, cand nimeni nu se mai astepta sa ajungem. Pe ulita satului era un du-te-vino de tiruri, taf-uri, oameni cu drujbe si carute cu lemne. Inca de la intarea in sat, dai peste un loc pustiu, plin de cioate, urmele unei foste paduri trantite la pamant. Pe cioate nici urma de marcaj, semn ca padurea a fost taiata fara aprobare.

Bilborul a fost infiintat de hoti si talhari, in urma cu mai bine de trei sute de ani… Si acum hotii si talharii misuna in Obcina, padurea de la marginea satului. Pe drumul greu, plin de zapada, sunt urme de tractor si lemne duse cu tarasul. Din padure razbate scrasnetul unei drujbe ambalate la maxim. Ne apropiem. Nu stim cati sunt si cum vor reactiona la vederea camerei de filmat. Cateva hectare de padure zac trantite la pamant, iar printre buturugi si cioate, trei barbati se caznesc sa traga bustenii la drum.

Unul dintre ei ne vede si o ia la sanatoasa printre copaci. Cu toporul in mana, ceilalti doi raman pe loc. Ne luam inima in dinti si ne apropiem. Luati la intrebari, spun ca sunt angajati de un gaterist sa taie. Padurea culcata la pamant, ei au taiat-o. Cat despre marcaje sau acte, nici vorba. Ne spun si cum se numeste patronul: Raita Ilie. Se urca in tractor si se fac nevazuti printre copaci.

Politistul „sa traiti!” incepe cercetarea

Ne intoarcem in sat. Primul popas, la primarie. Edilul e plecat insa „la o sedinta”, aflam de la politistii care strajuiesc din masina primaria. Incercam sa le explicam ca am dat peste cativa indivizi care taie ilegal padurea, le aratam si poze. „Nu se poate, n-avem noi asa ceva, sefule”, raspunde de pe scaunul din dreapta seful de post Vasile Sofronie. Dintr-odata isi aduce aminte ca nu are voie sa dea interviuri si ca trebuie sa-si sune seful, de la centru. Zis si facut. In telefon, agentul raporteaza: „Traiti, agent sef…avem o echipa de la ProTV. Zice ca s-a furat in Obcina…” Dupa cateva minute de „raportez”, „traiti” si „am inteles”, agentul sef ne invinta la o cafea, pana primeste un semn de la sefu”.

Nu trece mult si sefu” suna, iar echipajul primeste „permisiunea” sa inceapa cercetarea. Pornim dupa masina politiei catre gaterul lui Raita Ilie, cel indicat de hotii din padure. Cand ajungem la poarta gateristului, agentul sef deschide geamul si ne spune ca acelasi sef i-a cerut sa opreasca cercetarea si sa ne lase in pace, asa ca „traiti, am onoarea sa va salut!” – inchide geamul si pleaca. Normal, geteristul se evaporase si el. Pe ulita principala a satului, unde acum doua ore era mare agitatie, nu mai gaseai picior de om. Satul parea pustiu.

Autoritatile si explicatiile lor halucinante

In Toplita, dupa indelungi discutii si telefoane pe la diverse institutii, reusim sa ne intalnim si cu cel care doua zile la rand a fost in control la Bilbor: inginer Mihai Ilovan. Ii aratam pozele. Incepe sa ne faca teoria padurii, sa ne spuna ca din fotografii nu isi da seama. El trebuie sa vada la fata locului, ca sa-si faca o parere. Si uite asa, intr-o singura zi avem parte de a doua experienta halucinanta despre cum isi fac meseria autoritatile din Harghita. Sosit la fata locului, cu manile in buzunar, inspectorul Ilovan constata: „Nu putem sa ne dam seama daca padurea a fost sau nu taiata ilegal. Controlul marcajelor se face doar primavara si toamna. Acum e zapada.”

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *