Romania poate obtine intre unul si doua miliarde de euro din vanzarea catre alte state a surplusului de unitati (AAU) care stabilesc limita emisiilor de dioxid de carbon ale unei tari, atribuite prin Protocolul de la Kyoto, se arata intr-un proiect de hotarare de guvern initiat de Ministerul Economiei.
Bani pentru energie verde
Expertii institutiei se bazeaza pe un pret de 4-8 euro pentru o tona de dioxid de carbon (echivalentul unui AAU), Romania avand disponibile 300 de milioane de astfel de unitati pentru perioada 2008-2012. Fata de 1989, Romania si-a redus cu 38% emisiile poluante.
Actul normativ mandateaza Ministerul Economiei sa comercializeze surplusul de unitati, in colaborare cu Ministerul Mediului, al Finantelor si cu cel al Afacerilor Externe, iar negocierea cu alte state este realizata de o comisie formata de reprezentanti ai tuturor acestor institutii. Potrivit ministrului Mediului, Laszlo Borbely, Spania si Japonia sunt interesata sa cumpere aceste certificate.
Banii astfel obtinuti vor merge catre proiecte energetice care implica tehnologii curate, precum cele de modernizare si reabilitare a grupurilor, gazeificarea carbunelui, producerea de energie regenerabila si cogenerarea de inalta eficienta, imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor, reducerea emisiilor in agricultura si in transporturi, impadurirea unor suprafete de terenuri si managementul deseurilor.
Sursa: Adevarul