Romania continua sa se afle pe ultimele locuri in Europa la capitolul managementul deseurilor, cu doar 1,3% deseuri reciclate si 98,7% aruncate la gropile de gunoi, iar discutiile la nivel de autoritati continua sa fie sterile, se arata intr-o scrisoare deschisa adresata de catre Asociatia Ecoteca, alaturi de 29 de organizatii neguvernamentale, ministrului Mediului si Padurilor, Rovana Plumb.
„Aceste lipsuri legislative au dus la rezultatele absolut ingrijoratoare, care plaseaza Romania pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste reciclarea si valorificarea energetica a deseurilor. Cu 1,3% deseuri reciclate si 98,7% aruncate la gropile de gunoi, Romania se afla in coada Europei, blocata in discutii sterile despre strategii si planuri nationale, facute si refacute la fiecare 4-5 ani, insa incapabila sa puna in practica niciunul dintre acestea, dupa cum ne arata rezultatele concrete obtinute (…) Romania arunca anual la groapa de gunoi peste sapte milioane de tone de deseuri amestecate”, se arata in informarea transmisa, miercuri, Agerpres.
Reprezentantul asociatiei a adaugat faptul ca este regretabila lipsa obligatiei ca deseurile sa fie aruncate separat, in aceste conditii operatorii gropilor de gunoi acceptand la depozitare deseuri interzise prin lege. „In Romania nu exista vreo obligatie sau interdictie concreta pentru cei care genereaza deseuri. Acestea se pot arunca amestecat, ca nicaieri altundeva in Europa civilizata. Companiile de salubritate continua sa ridice deseurile reciclabile amestecate cu gunoiul menajer, chiar daca acestea fac parte din categoria deseurilor periculoase sau valoroase. Operatorii gropilor de gunoi, la randul lor, accepta la depozitare deseuri interzise explicit prin legislatie”, a afirmat acesta.
In plus, Ecoteca considera ca raportarile se fac disparat, autoritatile fiind in imposibilitatea de a verifica realitatea acestora. „Astfel, sutele de mii de tone raportate ca fiind colectate nu se regasesc si la reciclatori sau valorificatori. Nu se constata incalcari semnificative ale legislatiei, insa rezultatele efective sunt complet inacceptabile la nivelul Uniunii Europene (…) In ultimii ani, majoritatea companiilor de colectare selectiva a deseurilor au intrat in insolventa, companiile de salubritate nu au implementat un sistem de colectare selectiva semnificativ din punct de vedere al cantitatilor colectate, iar investitiile straine in industria de procesare a deseurilor sunt complet inghetate”, se mentioneaza in documentul citat.
Conform unei statistici oficiale, in comparatie cu Romania, Austria depoziteaza la groapa de gunoi 0,7% din deseurile sale, Olanda 0,4% si Belgia 1,4%.