Romania recicleaza doar 3% din dozele de aluminiu

In urmatorii sapte ani, Romania trebuie sa ajunga sa recicleze 50% din cantitatea de aluminiu introdusa pe piata. Pentru a satisface consumul necesar, in Romania se produc anual aproximativ 350 de milioane de doze de aluminiu si sunt importate alte 100 de milioane de doze.

La ora actuala, sunt reciclate doar 3% din dozele existente pe piata, iar la gunoi ajung peste 10.000 de tone de aluminiu de inalta puritate. In Europa, procentul de recuperare a acestor deseuri variaza intre 40 si 70% si chiar mai multe in Elvetia si Tarile Scandinave. Media europeana pe cap de locuitor de deseuri de aluminiu este de 175 de kilograme, in Grecia si Finlanda inregistrandu-se cote mai mici de 100 de kilograme pe cap de locuitor. Irlanda si Franta depasesc nivelul de 200 de kilograme.

Pentru a atinge procentul impus de Uniunea Europeana, reprezentantii grupului americo-polonez CAN PACK au anuntat ieri ca vor pune la punct un sistem de colectare si de reciclare a ambalajelor din aluminiu. Astfel, pe langa cele doua puncte deja existente la Bucuresti si Tecuci, compania va inaugura in urmatorii cinci ani inca opt puncte mari de colectare. Investitia se ridica la trei milioane de euro, plus inca cinci milioane de euro costuri operationale pentru fiecare an de functionare.

Pana acum, CAN PACK a investit la noi 40 de milioane de euro, cu cele doua puncte de colectare si cu fabricarea cutiilor din aluminiu. CAN PACK se ocupa cu colectarea si reciclarea dozelor de aluminiu, in mai multe tari europene.

Aluminiul, cel mai pretios material reciclabil

De ce sa reciclam? Pentru ca prin reciclarea unei tone de material se economisesc cel putin 265 de dolari in electricitate, petrol, gaz si carbune. Energia economisita prin reciclarea unei sticle obisnuite va tine aprins un bec de 100W, timp de patru ore. Recicland o singura doza de aluminiu, salvam energia consumata de un televizor timp de trei ore si cea a unui bec de 100 de W care poate sta aprins timp de 20 de ore.

Pentru a trage un semnal de alarma asupra importantei reciclarii aluminiului, europenii au construit din 40 de tone de aluminiu arena din Verona si din 60 de tone, catedrala din Padua.

Legislatia din Romania nu permite ca punctele de colectare sa primeasca deseuri de la persoane fizice, insa Agentia Nationala de Protectie a Mediului a dat unda verde firmei AMEP PACK pentru a colecta doze de aluminiu si de la persoanele fizice.

Astfel, in luna septembrie, 197 de kilograme de doze au fost colectate de la persoane fizice. Luna aceasta, cantitatea de deseuri a crescut la 2.852 de kilograme. „Retopirea aluminiului necesita cu 95% mai putina energie decat productia primara a metalului. Acest metal ne creste nivelul de trai si cu ajutorul lui, o larga varietate de produse sunt puse la dispozitia noastra.

Folosit pentru ambalarea hranei, acesta poate fi trasportat in cantitati mari, pe distante lungi. Minereul din care se obtine aluminiul este bauxita, iar rezervele actuale de bauxita sunt suficiente pentru inca 400 de ani,” spune Dragos Doru, director AMEP PACK.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *