Romania risca declansarea procedurii de infringement pe mediu din cauza emisiilor de gaze de la Sucursala Romag Termo

Romania risca declansarea procedurii de infringement pe mediu din cauza emisiilor de gaze de la Sucursala Romag Termo
Romania risca declansarea procedurii de infringement pe mediu din cauza emisiilor de gaze de la Sucursala Romag Termo

Romania risca declansarea procedurii de infringement pe mediu din cauza emisiilor de gaze de la Sucursala Romag Termo. Regia Autonoma pentru Activitati Nucelare (RAAN) trebuie sa transmita Comisiei Europene, in 30 aprilie, certificatele CO2 pe care le-a primit in 2007 de la UE.

Certificatele au fost oferite in scopul tranzactionarii lor la bursa pana in 2013 pentru rezolvarea, cu banii astfel obtinuti, a problemelor de mediu de la platforma Romag Termo, potrivit Agerpres.

Directorul general al RAAN, Marius Preda, a precizat ca regia a primit de la Uniunea Europeana cate un certificat CO2 pentru fiecare tona de dioxid de carbon emisa in atmosfera de Sucursala Romag Termo, in total fiind vorba despre un numar de 1.800.000 de certificate de mediu.

Potrivit conducerii unitatii, la ora actuala lipsesc 650.000 de certificate, pentru care ar trebui platite penalizari de 100 de euro per certificat.

In plus, in cazul declansarii procedurii de infringement pe mediu pentru Romania, exista riscul inchiderii Regiei.

Directorul general al RAAN a declarat ca cele 650.000 de certificate au fost vandute in diferite perioade, banii obtinuti fiind folositi pentru necesitatile Regiei, si nu pentru retehnologizarea electrofiltrelor, asa cum era necesar.

Potrivit sursei citate, Regia are datorii de peste 800.000.000 de lei si nu isi poate permite achizitionarea acestor certificate, insa directorul general asteapta sprijin in acest sens de la Ministerul Economiei.

In caz contrar, unitatea risca sa se inchida intrucat nu are banii necesari pentru a achita amenda.

“Daca Romania nu inapoiaza in data de 30 aprilie catre Comisia Europeana certificatele de mediu ale RAAN risca declansarea procedurii de infringement in domeniul mediului, din cauza emisiilor de gaze nestopate de Sucursala Romag Termo”, a mai spus Preda.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,546FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente