Romania trebuie sa inchida aproape 2.300 gropi de gunoi in 2 saptamani

0
385

Comisarul sef al Garzii Nationale de Mediu (GNM), Silvian Ionescu, a afirmat astazi ca Romania are inca neconforme aproape 2.300 de gropi de gunoi, cu doar doua saptamani inainte de data limita stabilita de Comisia Europeana pentru conformarea la cerintele UE in materie de deseuri.
„Pana la 16 iulie, depozitele de deseuri din UE trebuie sa fie conforme. Romania mai are 2.297 de depozite de deseuri neconforme, din care 50 sunt municipale, iar restul – comunale”, a mai spus Ionescu.
groapa de gunoi
El a adaugat ca primariile, consiliile locale si cele judetene au inceput sa ia masuri, „dar asta nu inseamna neaparat conformare la 16 iulie”.

Ionescu a mentionat ca, din 16 iulie, toate statele membre ale UE vor fi verificate, iar procedurile ar putea oferi o perioada de 2-3 luni Romaniei pana la primirea scrisorii de notificare, „apoi, Guvernul are o perioada rezonabila de circa 3 luni ca sa raspunda”.

„Ulterior, DG Environment (directia de mediu a UE n.r.) decide daca declanseaza sau nu procedura propriu-zisa. Romania mai are 2 luni sa raspunda si abia dupa aceea Comisia Europeana poate sesiza Curtea Europeana de Justitie (CEJ) si poate incepe procesul, care poate dura ani de zile”, a mai spus Ionescu.

Oficialul Garzii de Mediu a explicat ca sunt state membre, precum Polonia si Irlanda, care au reusit sa scape fara sa plateasca amenzi pentru ca s-au conformat cerintelor pe durata derularii procedurii de infringement.

Ionescu a tinut sa precizeze ca inchiderea unui depozit neconform nu este o operatiune simpla.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.