Romania va avea peste 50 de zile caniculare pe an, pana la sfarsitul secolului

Romania va avea peste 50 de zile caniculare pe an, pana la sfarsitul secolului.

Romania va avea parte de mai mult de 50 de zile caniculare pe an, pana la sfarsitul acestui secol, acest lucru insemnand nopti cu temperaturi de peste 20 de grade si zile cu temperaturi de peste 35 de grade.

Muntenia si Campia de Vest vor fi cele mai afectate, in Podisul Transilvaniei si nordul Moldovei temperaturile urmand sa fie ceva mai blande, se arata in raportul ”Schimbarile climatice, impact si vulnerabilitate in Europa”, al Agentiei Europene pentru Mediu.

De asemenea, cetatenii romani vor fi printre cei mai vulnerabili din Europa la fenomenele meteo extreme, dat fiind procesul rapid de imbatranire al populatiei care va afecta tara noastra.

Raportul citat constata cresterea constanta a temperaturilor medii in Europa, precum si scaderea precipitatiilor in regiunile sudice si cresterea acestora in Europa de Nord.

Potrivit raportului, s-a observat deja ca fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi valurile de caldura, inundatiile si seceta au provocat, in ultimii ani, cresterea costurilor pagubelor pe intreg teritoriul Europei.

Astfel, daca intre anii 1980 – 1990, pagubele provocate de fenomenele meteo extreme se ridicau la noua miliarde de euro, in ultimul deceniu acestea au insumat 13 miliarde de euro.

Raportul spune, de asemenea, ca unele regiuni vor fi mai putin capabile sa se adapteze la schimbarile climatice decat altele, din cauza diferentelor economice din Europa. Astfel, efectele schimbarilor climatice ar putea adanci inegalitatile de ordin social.

”Schimbarile climatice reprezinta o realitate in intreaga lume, iar amploarea si rapiditatea lor sunt din ce in ce mai evidente. Acest lucru inseamna ca fiecare componenta a economiei, inclusiv gospodariile, trebuie sa se adapteze si sa reduca emisiile”, a declarat Jacqueline McGlade, directorul executiv Agentiei Europene pentru Mediu.

Ultimul deceniu (2002-2011) a fost cel mai cald din istoria Europei, cu temperatura de la nivelul solului cu 1,3°C mai mare decat media de dinainte de industrializare. Estimarile actuale arata ca in Europa ar putea fi cu 2,5 – 4°C mai cald in ultima parte a secolului XXI, in comparatie cu media anilor 1961-1990.

Raportul avertizeaza si asupra pericolului de seceta in Europa de Sud. Scaderile debitelor raurilor sunt deja vizibile, apele curgatoare urmand sa scada in mod semnificativ in timpul verii in sudul Europei, pana la sfarsitul acestui secol. Cu toate acestea, in nordul Europei conditiile de agricultura par ca se vor imbunatati.

Potrivit raportului, vor creste si pericolele asupra sanatatii, din cauza incalzirii. In sudul Europei, incalzirea va favoriza inmultirea tantarilor si mustelor purtatoare de boli. Vor fi afectati si cei care sufera de alergii, dat fiind ca sezonul polenizarii, care deja este cu 10 zile mai lung ca acum 50 de ani, va creste.

Raportul prezice, de asemena, migrarea animalelor salbatice spre nord, pe masura ce sudul Europei se incalzeste. Viteza incalzirii, insa, va face ca mai multe specii sa nu poata migra la timp, acestea putand fi impinse spre extinctie.

Raportul a fost intocmit de peste 50 de autori, din mai multe agentii sau organizatii din Uniunea Europeana. Comisia Europeana urmeaza sa publice Strategia Europeana de Adaptare la conditiile climaterice in 2013.

Momentan, insa, datele furnizate de raportul ONU privind emisiile de gaze cu efect de sera la nivel global arata ca acestea sunt cu 14% mai mari decat tinta stabilita pentru 2020, fiind greu de crezut ca aceasta tinta va fi atinsa in urmatorii sapte ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *