Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in prezenta secretarului de stat Achim Irimescu, a semnat miercuri „Declaratia pentru Soia Dunareana”, initiativa a domnului Matthias Kron, presedintele asociatiei austriece „Soia Dunareana” (Donau Soja).
Romania devine a noua tara semnatara a declaratiei care sustine necesitatea identificarii unor surse de proteina vegetala pentru asigurarea necesarului de consum intern al sectorului zootehnic din UE, in conditiile unor importuri masive, in special de soia din SUA, Brazilia, Argentina.
In cadrul targului Saptamana Verde – Berlin, 2013, a fost semnata “Danube Soy Declaration” de o parte din statele riverane Dunarii. La momentul respectiv, ministrul roman al Agriculturii, Daniel Constantin, nu a semnat declaratia, precizand ca trebuie consultat mediul academic si producatorii.
„Semnarea Declaratiei nu angajeaza Romania in niciun fel fata de orice alta decizie viitoare privind cultura soiei”, transmite Ministerul Agriculturii.
In luna ianuarie , Agent Green a atras atentia publicului international ca Romania era singura tara de la Dunare care nu isi manifestase intentia de a semna declaratia Danube Soya.
Inainte de 1989, Romania cultiva peste 500.000 hectare cu soia nemodificata genetic, ceea ce plasa tara in topul producatorilor europeni cu aceasta planta, arata asociatia Agent Green. In anul 2006, la 8 ani de la introducerea soiei modificata genetic, Romania devenise lider continental la culturile transgenice. A urmat interzicerea soiei MG si din 2007 s-a cultivat doar soia nemodificata genetic, dar pe suprafete nesemnificative, doar 70.000 hectare in 2012. Romania a creat soiuri foarte competitive de soia si detine zone favorabile vaste pentru cultivare, insa este necesar si de un sprijin financiar imediat din partea MADR pentru a salta rapid suprafata cultivata.
“Campioana cu istorie pozitiva dar si negativa, Romania are sansa sa redevina imediat in fruntea productiei de soia nemodificata genetic din Europa. Este nevoie de subventii pentru fermieri si in acelasi timp sa protejam soiurile romanesti performante si adaptate la conditiile de clima si la solul romanesc”, a declarat presedintele asociatiei Agent Green, Gabriel Paun.
Danube Soya reprezinta alternativa Europeana nemodificata genetic la importurile din America unde suprafete imense din padurile tropicale, mai ales din Amazon, sunt defrisate permanent pentru a face loc monoculturilor cu soia, in mare parte modificata genetic. Treptat, Europa a ajuns astazi aproape total dependenta de soia de peste ocean. Acest monopol a condus in ultimii la cresterea excesiva si nejustificata a pretului la furajele pentru animalele de ferma si in consecinta a carnii si a lactatelor, transmite asociatia.
“Danube Soya poate dezrobi Europa, ar aduce beneficii fermierilor europeni, satisface exigentele libere de OMG ale consumatorilor, ar salva Amazonul si ar reduce masiv emisiile de CO2 prin anularea transportului peste mari si oceane”, spune Paun.
Agent Green solicita Ministerului Agriculturii sa ofere sprijin financiar fermierilor pentru productia de soia nemodificata genetic.