Romania vrea sa-si redeschida minele. Care sunt mizele?

România vrea s?-?i redeschid? minele. Care sunt mizele?
Romania vrea sa-si redeschida minele. Care sunt mizele?
Romania vrea sa-si redeschida minele. Care sunt mizele?

In Romania guvernul se gandeste sa fructifice mai bine pentru bugetul de stat bogatiile subsolului, taxand mai substantial companiile autorizate sa le exploateze, dar asigurandu-le in schimb ca nu vor mai fi deranjate asa de mult de aparatorii mediului ambiant.

Romania a abandonat treptat inca de acum aproape 20 de ani exploatarea carbunelui si in timp a renuntat si la minele de unde se extrageau diverse minereuri.

Deciziile politice succesive luate in acest sens au avut la baza studii economice care aratau ca intreprinderile minere sunt neperformante.

Asa se face ca pentru a alimenta termocentralele, care asigura aproape jumatate din curentul electric necesar tarii, Romania importa carbune, desi are inca suficiente resurse.

Acestea ar putea fi un prim argument al oficialilor romani de a relua exploatarile intr-o modalitate eficienta, eventual prin concesionarea minelor unor corporatii private cu experienta.

Ministerul Economiei insista astfel pentru aprobarea „de urgenta” a Legii minelor. Mizele acestei legi, sunt insa altele: demararea proiectului de la Rosia Montana unde o companie romano-canadiana vrea sa extraga aur prin metoda cianurilor si trecerea de la explorarea gazului de sist la exploatarea lui, mai ales in noul context geo-politic, in care Rusia vrea sa-si extinda influenta cu forta.

Proiectul Legii minelor, care a cazut in Parlamentul Romaniei la sfarsitul anului trecut, pleca de la premiza ca orice „proiect de interes public deosebit” poate fi demarat daca „beneficiile economice si sociale pe care statul sau unitatile administratiei locale le-ar obtine direct sau indirect din proiectul respectiv sunt mai mari decat efectele negative de mediu”
Prevederile de genul acesta invita de fapt la abuzuri, intr-o tara in care bunavointa autoritatilor poate fi cumparata inca, in ciuda luptei procurorilor antiocoruptie.

„Legea minelor nu trebuie asimilata cu legea de aprobare a proiectului Rosia Montana”, a declarat joi Sorin Gaman, director general adjunct la Ministerul Economiei, amintind ca Romania a inchis in ultimii ani 550 de mine din cauza ineficientei si a tehnologiilor invechite.

Oficialul roman crede ca acum tehnologiile au avansat si „sunt multi care vor sa investeasca in acest domeniu”, de aceea Romania trebuie sa adopte in „regim de urgenta” noua lege a minelor.

Pe de alta parte ministrul mediului Attila Korody, din partea Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, formatiune aflata in colaitia de guvernare, a declarat ca nu sustine noul proiect legislativ al minelor, ca legislatia actuala nu permite avizarea proiectului miner de la Rosia Montana si ca in ceea ce priveste gazele de sist, lucrurile trebuie analizate serios.
Proiectul Legii minelor, asa cum a fost respins de Parlamentul Romaniei, parea facut cu dedicatie pentru cateva companii interesate de exploatarea aurului si a gazelor de sist.

Totusi intr-un an electoral complicat, ar fi riscant pentru socialisti sa mizeze pe acesta lege, chiar daca au nevoie de bani pentru campanie. Romanii nu au fost convinsi inca de faptul ca folosirea cianurilor si extragerea gazelor de sist sunt procese care pot fi facute in siguranta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *