Romanii cer Ministrului Culturii includerea sitului Rosia Montana in UNESCO

Romanii cer Ministrului Culturii includerea sitului Rosia Montana in UNESCO

Astazi, 20 ianuarie 2011, in cadrul unei manifestatii desfasurate in fata Ministerului Culturii si Patrimoniului National, 300 de romani din intreaga tara au cerut Ministrului Kelemen Hunor inscrierea Rosiei Montane pe Lista Indicativa a Romaniei pentru UNESCO.

Pentru prima data in istorie, romanii au venit sa ii ceara Ministrului Culturii includerea unui sit pe lista monumentelor protejate. Romani din intreaga tara i-au transmis public lui Kelemen Hunor sprijinul lor fata de inscrierea(1) Rosiei Montane pe Lista Indicativa a  Romaniei ce va fi propusa catre UNESCO la sfarsitul acestei luni(2).

Actiunea, care a durat aproximativ 2 ore, a fost organizata sub forma unei expozitii testimonial, in cadrul careia participantii la eveniment si-au expus propriile mesaje de incurajare adresate Ministrului Culturii. De asemenea, ei au afisat si bannere cu mesajul „Domnule Hunor, romanii vor Rosia Montana in UNESCO!” in limbile romana si maghiara.

La finalul manifestatiei, participantii i-au oferitSecretarului de Stat in Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Vasile Timis, un colaj de imagini-portret ale romanilor din tara si diaspora, declaratii vii ale sprijinului public pe care l-a castigat initiativa de includere a sitului minier in UNESCO. Aceasta petitie fotografica are rolul de a-i reaminti Ministrului Culturii ca cetatenii asteapta decizia corecta, in favoarea protejarii valorii culturale unice a Rosiei Montane.

„Dupa 10 ani de lupta, a sosit timpul ca si vocea proprietarilor din Rosia Montana sa se faca auzita. Noi sustinem includerea Rosiei Montane in UNESCO, pentru ca patrimoniul cultural aduce profit pe termen nelimitat.”, a declarat Calin Capros din partea Alburnus Maior, asociatia proprietarilor din Rosia Montana care vor sa isi continue existenta in zona.

„Prezenta romanilor la Minister si testimonialele trimise din toata lumea  arata sustinerea de care se bucura introducerea sitului Rosia Montana in UNESCO, acolo unde ii este locul. Aceasta mobilizare si sustinere nationala si internationala dovedeste inca o data valoarea sitului si nevoia lui de protectie”, a declarat Raluca Dan, coordonator campanii si comunicare Re.Generation, organizator al actiunii de sustinere.

Testimonialele fotografice pot fi vizionate la www.rosiamontana.org/unesco.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *