Romanii mananca paine alba la negru

Preferam painea alba si proaspata, pe care o cumparam fara bon fiscal din alimentare mici sau de la buticuri. Peste 60% din painea romaneasca este produsa si vanduta fara acte. Doar asa se explica diferenta uriasa dintre cantitatea de paine consumata in statistici si cea din dieta romanilor.paine la negru

Anual, fiecare roman consuma, in medie, 101 kilograme de paine si produse de panificatie, conform rezultatelor cercetarii de piata realizate de Gallup pentru Rompan, patronat ce reprezinta firmele din industria de morarit, panificatie si produse fainoase.

O cantitate de patru ori mai mare decat cea din datele Institutului National de Statistica. Anul trecut, consumul inregistrat oficial, cel fiscalizat (pentru care se platesc TVA, impozite etc.), nu a depasit 23 de kilograme/cap de locuitor.

„Insumand cantitatile de paine, cornuri, batoane, chifle, baghete si impletituri pe care cei chestionati de Gallup au declarat ca le cumpara, rezulta ca fiecare roman consuma anual 101 kilograme de paine. Diferenta dintre aceasta cantitate si ce apare in statisticile oficiale reprezinta painea la negru”, explica Aurel Popescu, presedintele Rompan, care este sigur ca peste 60% din painea care se vinde in Romania este comercializata fara acte.

Sondajul Gallup mai arata ca 89% din adulti consuma zilnic paine, 3% – de 5-6 ori pe saptamana, iar 4% – de 3-4 ori pe saptamana. La polul opus, 1% din romani afirma ca nu consuma niciodata paine.

Paine alba si proaspata

Painea alba (exclusiv franzela) reprezinta specialitatea cea mai cautata – 60% din consumatorii de paine sau alte produse de panificatie au afirmat ca obisnuiesc sa consume acest sortiment. Urmeaza franzela (mentionata de 47% din respondenti) si painea neagra/integrala (38%). O proportie mult mai mica (14%) obisnuieste sa consume paine graham/cu fibre alimentare, si doar 12% consuma paine cu secara.

Calitatea painii si aspectul ei sunt principalele doua criterii luate in considerare de cumparatori. Opt din zece respondenti considera ca este mai important ca painea sa fie proaspata (facuta in aceeasi zi) decat sa aiba un termen de valabilitate (mai mare de doua zile).

De la alimentara sau de la butic

Peste 60% din cei chestionati cumpara paine aproape zilnic, dar nu mai putin de cinci ori pe saptamana. Peste o treime dintre romani aleg acest produs din magazine alimentare care au un sector special de produse de panificatie. Alti 32% cumpara paine din magazine mici, de tip butic. Un roman din zece primeste bon fiscal doar daca il cere, in timp ce un sfert dintre cei chestionati nu primesc deloc.

Cercetarea, finalizata la sfarsitul lui februarie, a fost facuta in perioada noiembrie-decembrie 2009, pe un esantion de 1.241 de persoane adulte, prin intervievare fata in fata, la domiciliul respondentului. Marja de eroare este de +/-2,8%.

Ce poate face statul?

Brutarii au cateva propuneri concrete pentru stoparea evaziunii fiscale, spune Aurel Popescu:

1 Reducerea TVA la paine pana la 5% – media taxei pentru paine in UE, fata de 19%, cat este acum in Romania. Mai multi producatori ar fi tentati sa declare integral cantitatile de paine produse.

2 Taxarea inversa: sa se perceapa TVA numai la vanzarea produsului finit – painea -, nu si pentru graul si faina din lantul tehnologic.

3 Paine vanduta doar in magazine si in raioane specializate, nu in buticuri, la un loc cu detergenti sau alte produse.

4 Restituirea unei parti din TVA cumparatorilor care prezinta bonurile pentru paine pastrate de-a lungul anului. Compensarea unor sume din TVA cu alte impozite datorate de ei statului ar putea fi si o masura care ar duce la o mai buna disciplina fiscala.

5 Pretul minim la paine ar avea ca efect iesirea de pe piata a celor care practica preturi de dumping pentru ca-si permit sa produca paine „fara taxe”.

Painea toast, tot alba

Mai putin de 40% din romani consuma paine feliata. Un sfert dintre cei care aleg painea de tip toast (paine feliata ambalata) sustin ca aceasta e mai usor de folosit. Dintre persoanele care consuma paine, aproximativ un sfert cumpara paine toast alba.

Sortimente ce lipsesc de pe raft

Desi datele sondajului Gallup prezinta preferinta clara a romanilor pentru painea alba, consumatorii ar incerca, potrivit aceleiasi cercetari, si alte tipuri de paine daca oferta magazinelor din care se aprovizioneaza nu ar fi atat de limitata.

Aproape o cincime dintre respondentii la sondaj au afirmat ca li s-a intamplat sa doreasca sa cumpere un anume tip de paine sau alt produs de panificatie pe care nu l-au gasit in magazinul de unde obisnuiesc sa faca astfel de cumparaturi. Painea neagra si franzela au fost produsele cel mai des mentionate.

Unii respondenti au mers in alte magazine pana au gasit produsul dorit (46%), iar altii au cumparat ce au gasit, fara a mai cauta produsul dorit in alta parte (41%). O proportie mai mica, 10%, nu au mai cumparat nimic in acest context. „De vina sunt comerciantii care, ca sa nu se complice cu tot felul de sortimente, aleg doar painea alba si franzela”, explica Aurel Popescu.

Cel putin la nivel declarativ, preferinta pentru produsele alimentare romanesti este categorica, fapt ce reiese si din sondajul Gallup: trei sferturi dintre persoanele intervievate prefera produse alimentare romanesti, 22% nu au nicio preferinta si doar 2% din respondenti afirma ca prefera produse alimentare de import. Ponderea persoanelor care prefera produse autohtone creste cu varsta, in timp ce indiferentii se regasesc intr-o proportie mai mare in randul tinerilor.

Retete romanesti

Principalele motivatii pentru persoanele care prefera produse alimentare autohtone sunt: calitatea/gustul mai bun (32%), faptul ca acestea sunt mai naturale, mai sanatoase si nu contin conservanti (21%), atuul pretului mai mic (11%), faptul ca sunt mai proaspete (8%). 8% din cei chestionati sustin ca aleg produse „made in Romania” din patriotism.

Cel mai mare consum de paine, conform sondajului Gallup comandat de Rompan, se inregistreaza in Banat si in Dobrogea – 2,2 kilograme de paine pe saptamana. Fiecare persoana dintr-o gospodarie din aceste zone consuma saptamanal, in medie, putin peste sase paini de 350 de grame. La polul opus se situeaza Moldova, Crisana si Maramuresul, unde fiecare persoana dintr-o gospodarie consuma, in medie, patru paini si jumatate intr-o saptamana.

Datele din cercetarea Gallup mai arata ca media saptamanala la nivel national este de 1,8 kilograme/persoana – mai bine de cinci franzele de 350 de grame. Cantitatea medie de paine consumata in mediul urban este mai mica (1,7 kg) fata de cea consumata in mediul rural (2 kg).

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *