Romanii mananca sanatos, lenevesc si nu se ingrasa

0
316

Majoritatea romanilor mananca sanatos si nu prezinta risc de supraponderabilitate, dar peste trei sferturi din populatie nu fac sport niciodata.

Romanii consuma zilnic cereale, fructe si legume, insa 76% din populatie nu fac sport niciodata, potrivit unui studiu intocmit de GfK, care va sta la baza campaniei pentru promovarea unei vieti sanatoase, derulata de IAA Romania si Consiliul National al Audiovizualului.
Una dintre cele mai ingrijoratoare tendinte relevate de studiu este lipsa activitatii fizice, pusa pe seama reducerii timpului liber al adultilor, in ciuda intelegerii importantei pe care sportul o are asupra starii generale de sanatate. Aceasta, alaturi de un procent redus de persoane atente la dieta zilnica, poate genera efecte negative pe termen lung si constituie un important motiv de ingrijorare.
Majoritatea adultilor consuma ca alimente de baza produse cerealiere, fructe, legume si lactate. Fructele, legumele si lactatele au frecventa mare de consum si in rindul copiilor si al tinerilor. Astfel, 63% dintre copiii si tinerii participanti la studiu consuma fructe, 43% brinza si cascaval, in timp ce aproximativ o treime consuma chipsuri, snaksuri, bomboane si ciocolata.
Aproape toti adultii chestionati sustin ca gatesc, dintre acestia 40% precizind ca gatesc zilnic. Aproximativ jumatate dintre mamele participante la studiu au declarat ca supravegheaza greutatea copiilor si 53% dintre cele intervievate considera ca acestia maninca destul de echilibrat.
Aproximativ 70% dintre copii iau in fiecare zi un prinz cald, respectiv o cina calda. In ceea ce priveste populatia adulta, putin peste jumatate servesc un prinz cald sau o cina calda. Mai mult de jumatate dintre copiii si tinerii chestionati prefera sa bea zilnic bauturi carbogazoase, o treime dintre ei beau sucuri necarbogazoase, pe baza de fructe, in timp ce doar putin peste 10% beau ceai.
Majoritatea respondentilor au o greutate normala. Doar 10% dintre copiii si tinerii chestionati au un risc de supraponderabilitate, in timp ce un sfert dintre adulti prezinta acest risc. Principalele motive pentru care adultii si-ar schimba stilul alimentar sint pierderea in greutate, prevenirea unor boli si aspectul fizic.

Sursa: Cotidianul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.