Romanii platesc 1,3 miliarde de lei pentru sprijinirea energiei alternative

Energia eoliana ar putea asigura electriciate pentru un sfert din cele 8 milioane de gospodarii din Romania

Consumatorii de electricitate vor plati in acest an 1,3 miliarde lei suplimentar pentru sprijinirea dezvoltarii energiilor regenerabile prin schema certificatelor verzi, potrivit estimarilor Autoritatii Nationale de reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Din 2013, costurile urmeaza sa creasca de peste trei ori, la 3,99 miliarde de lei. In al doilea an de aplicare a acestei scheme de sprijin, costurile suportate de populatie vor creste la 2,7 miliarde de lei si vor ajunge la 5,3 miliarde lei in 2020.

Certificatele verzi sunt documente electronice acordate de stat companiilor care produc electriciate din surse regenerabile precum vant, apa, biomasa sau solar. Certificatele sunt acordate producatorilor de energie pentru a derula investitii in unitati de productie din surse regenerabile.

Producatorii vand certificatele furnizorilor de energie, care sunt obligati de ANRE sa le cumpere, in limita unor cote stabilite anual. Furnizorii de energie vor include costurile aferente achizitiei certificatelor verzi in facturile platite de toti consumatorii, astfel incat preturile finale ale energiei vor creste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *