Romanii, rezistenti la canicula

In vara anului 2003, in Franta, marile firme de pompe funebre trageau alarma aratand ca in timpul caniculei care lovise tara s-au ingrijit de considerabil mai multe inmormantari decat se asteptau. Cu 14.802 mai multe. Excedentul a fost pus pe seama caniculei, iar presa a intrat intr-o frenezie de speculatii, acuzatii si executii publice de politicieni.
In acelasi august, canicula din vestul Europei (intinsa spre nord, pana in Bavaria) a mai facut victime, cu miile, in Marea Britanie, Spania si Italia. Victime presupuse ale caldurii, pentru ca se pornea de la premiza unei cresteri neasteptate a mortalitatii.

In Ungaria, anul acesta functionarul public responsabil cu Sanatatea Publica a avansat ipoteza ca al doilea val de canicula din 2007 a cauzat circa 500 de decese. El a pornit tot de la raportari partiale de decese, dupa care a extrapolat.
In Romania s-a raportat in aceasta vara un numar relativ mic, de ordinul catorva zeci, de decese cauzate de canicula, ceea ce i-a determinat pe unii observatori sa se indoiasca de veridicitatea cifrelor si de transparenta autoritatilor. Acum cateva zile, cand s-au anuntat datele statistice pe iunie, am aflat ca in acea luna, in care au fost doua saptamani de caldura excesiva, in tara noastra au murit cu 1.960 mai putini oameni decat in mai. Fata de iunie 2006, diferenta, in minus, a fost tot de aproximativ doua mii.
Explicatiile pe care specialistii le dau acestui aparent “paradox romanesc” ar fi o combinatie intre: calirea organismului autohton gratie numeroaselor perioade caniculare din trecut; spiritul nostru de prevedere superior; faptul ca majoritatea varstnicilor locuiesc impreuna cu alte persoane, care cheama medicul si, nu in ultimul rand, faptul ca cei mai expusi dintre noi au parasit aceasta lume cu prilejul altor canicule.
Nu putem decat spera ca s-au identificat chiar toate explicatiile principale ale acestui nou paradox romanesc.

Citeste articolul Romanii, rezistenti la canicula integral in Romania Libera

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente