Membri ai coalitiilor fara cianuri din cele doua state le-au aratat europenilor de la Bruxelles, la sfarsitul saptamanii trecute, care sunt riscurile pe care le presupune mineritul cu cianuri. Ei au incercat sa-i convinga pe parlamentari sa semneze Declaratia 85/2007, inaintata Comisiei Europene de catre patru parlamentari romani, care interzice utilizarea cianurii in minerit la nivel european.
Romanii si bulgarii siau justifi cat cererea prin faptul ca mai multe tari din Uniunea Europeana, cum ar fi Slovacia si Grecia, pe langa Bulgaria si Romania, se confrunta, in prezent, cu proiecte miniere ce presupun exploatarea aurului cu cianuri.
Prezent la discutii, europarlamentarul olandez Els De Groen a precizat: „Daca in Olanda s-ar intentiona realizarea unei astfel de exploatari miniere cu cianura, m-as opune la fel de vehement”.
Parlamentarul din Olanda a mai spus ca problema mineritului cu cianuri nu este limitata de frontiere, ci este o problema ce afecteaza toti europenii.
„Toti depindem de mediul inconjurator pentru a supravietui si nu mai avem nevoie de un accident similar celui din Baia Mare, din anul 2000”, a mai spus Els De Groen.
Membrii Coalitiei „Romania fara Cianuri” si cei ai Coalitiei „Bulgaria fara Cianuri” s-au intalnit si cu reprezentanti ai Cabinetului Comisarului pentru Mediu, Stavros Dimas, si ai Directoratului General pentru Industrie, care le-au spus ca ambele comisii incurajeaza initiativele de interzicere a cianurii in minerit la nivel de tara, dar si la nivel european.
„Ca martor al accidentului din Baia Mare, este foarte incurajator sa vad, la aproape opt ani, ca Romania merge pe calea spre promovarea interzicerii cianurii la nivel european, pentru a ne asigura ca un accident similar nu va mai avea loc niciodata”, a declarat Anamaria Bogdan, membru al Coalitiei „Romania fara Cianuri”.
Sursa: Adevarul