Romsilva investeste in caii din hergheliile sale

0
371

Romsilva are in grija peste 3.300 de exemplare de cai.Romsilva si caii

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva are in plan pentru acest an investitii in valoare de aproximativ 500.000 lei destinate reabilitarii hergheliilor din administrare si pentru achizitionarea de echipamente si utilaje pentru optimizarea activitatii de crestere a cabalinelor, potrivit institutiei.

Astfel, potrivit datelor furnizate Agentiei NewsIn de Romsilva, investitiile Regiei pentru cabalinele de rasa pentru anul 2010 fac parte din „Programul de optimizare a punerii in valoare a cailor de rasa din hergheliile traditionale de stat din cadrul RNP si reabilitarea bazei materiale a acestora”.

„In program sunt propuse investitii pentru reabilitarea infrastructurii hergheliilor aflate in administrarea RNP, precum si pentru achizitionarea de reproducatori sau de material seminal din import, destinat anumitor rase se cabaline. De asemenea, se va mai investi in achizitionarea de ecografe pentru uzul hergheliilor si achizitionarea de autovane speciale pentru transportul cailor la diferite manifestari sportive si expozitii nationale si internationale”, se arata in datele Regiei Nationale a Padurilor.

Romsilva are in administrare un efectiv de aproximativ 3.300 capete, dintre care aproape 1.500 capete fac parte din categoria „Herghelia Nationala”.

„Pentru a realiza a optimizare a costurilor, dar si pentru a evita suprapopularea anumitor unitati, vor fi mai putini manji fatati anul acesta, mai putini armasari de monta publica, avand in vedere ca solicitarile acestora pentru statiunile si punctele comunale de monta au scazut foarte mult in ultima perioada. Programam insa un numar mai mare de iepe mama care sa promoveze in categoria <>„, potrivit Romsilva.

In prezent, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva are in administrare 13 herghelii de stat si patru depozite de armasari.

Hergheliile administrate de RNP sunt herghelia Beclean din judetul Bistrita Nasaud, hergheliile Jegalia si Dor Marunt din Calarasi, Rusetu si Cislau (Buzau), hergheliile Lucina si Radauti (Suceava), herghelia Slatina (Olt), Izvin (Timis), herghelia Tulucesti din Galati, herghelia Sambata de Jos (Brasov) si herghelia Mangalia din judetul Constanta. De asemenea, in administrarea Romsilva se afla si Herghelia Balc care este depopulata, fiind doar ferma vegetala.

Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva a inregistrat anul trecut un profit brut preliminat de 28,8 milioane lei, cu 6,2% mai mare decat in anul 2008, cand a raportat un rezultat de 27,1 milioane lei si o cifra de afaceri preliminata de 1,08 miliarde lei, in scadere cu 6% fata de anul anterior.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.