Romsilva va organiza licitatii gratuite pentru proprietarii de padure

Regia Nationala a Padurilor (RNP) – Romsilva va organiza licitatii gratuite pentru proprietarii de padure in vederea valorificarii lemnului la un pret mai bun si reducerii agresiunii asupra padurilor, a declarat noul director general al RNP, Dorel Oros
masa lemnoasa
„In perioada urmatoare le voi cere directorilor si celor care conduc serviciile comerciale din ocoalele silvice sa anunte proprietarii de padure ca vom organiza licitatii gratuite pentru ei, alaturi de licitatiile noastre, astfel incat lemnul din padurile private sa poata fi valorificat la aceeasi valoare ca si lemnul din padurile de stat administrate de Romsilva”, a precizat Oros.

Acesta considera ca in acest fel banii pe care ii vor primi vor insemna o dublare sau chiar o triplare a preturilor obtinute din vanzarile proprii si agresiunile asupra padurii vor scadea. „Din cauza veniturilor reduse ale populatiei si a valorii inca mari a lemnului, proprietarii de padure vad doar veniturile imediate. Eu am tras un semnal de alarma inca din anul 2000, vizavi de mai multe zone din tara, cum ar fi cea din Apuseni-Calineasa, unde lemnul se valorifica la preturi foarte mici si sub forma de lemn brut, fara valoare adaugata.

Din aceasta cauza cantitatea de lemn care trebuie sa o taie pe luna este mai mare ca sa isi acoperi nevoile de consum”, a spus Oros. De asemenea, directorul general al Romsilva s-a aratat dezamagit ca pana in prezent nici un proprietar de padure nu a fost amendat ca a recoltat lemn de pe proprietatea lui, fara ca acesta sa fie marcat sau sa fie cuprins in planul anual de recolta. „Acesti proprietari nu patesc nimic, chiar daca au fost amendati de organul constatator, pentru ca in instanta vor primi doar un avertisment. Instanta spune ca padurea este proprietatea omului – la fel ca o cultura de grau – si face ce vrea cu ea”, a adaugat Oros.

Numai la nivelul Directiei Silvice Zalau sunt inregistrate lunar in jur de 10-15 astfel de cazuri, acesta fiind insa un judet care nu se afla in topul celor cunoscute pentru defrisari ilegale. „Cred ca la nivel national sunt cel putin 400 de procese verbale de amenda care se anuleaza in instanta si pentru care proprietarii primesc doar un avertisment. Instanta considera o fapta repetata si o poate penaliza doar in conditiile in care se va plati macar o amenda”, a spus directorul general al Romsilva.

Amenzile prevazute in legislatia silvica pentru taieri ilegale de arbori sunt intre doua si zece milioane lei vechi pentru persoanele fizice, daca volumul furat este mai mic de contravaloarea a 5 metri cubi de lemn, iar daca depaseste, reprezinta o infractiune si se sanctioneaza penal. Pentru persoanele juridice, amenzile sunt cuprinse intre 10 si 50 milioane lei si ajung pana la inchiderea definitiva a instalatiilor de debitare. Potrivit reprezentantului Romsilva, in padurile de stat acest fenomen de defrisare este mai mic decat in padurile private si a scazut constant in ultimii ani. Cu toate acestea, Oros a recunoscut ca exista padurari care nu respecta legea, dar pentru care masurile aplicate vor fi extrem de dure.

„Si in padurile de stat avem sefi de ocoale si padurari care nu respecta legea. Recent am semnalat corpului de control niste nereguli in Directiile Silvice Baia Mare si Drobeta Turnu Severin referitoare la un fals in acte. Daca se dovedeste reaua intentie si ca personalul silvic este implicat in acte de defrisare fond forestier sau de taieri ilegale, cu siguranta vom ajunge pana la desfacerea contractelor de munca. Voi aplica masuri din cele mai aspre pentru protejarea fondului forestier”, a explicat seful Romsilva.

Potrivit RNP, cele mai mari ravagii asupra padurii au fost facute in anii 1997 – 1999 cand s-a atins apogeul din cauza unui vid legislativ in sectorul forestier. Directorul general al Romsilva considera ca la ora actuala administrarea padurii este acoperita in totalitate de legi, dar aplicarea lor lasa de dorit.

„In aceasta luna vom declansa actiunile comune de control realizate cu Ministerul de Interne, dar vrem sa renuntam la punctele fixe de control pentru ca al prinde pe faptas intr-o intersectie, fapta este oricum facuta. Vrem sa mergem pe prevenirea fenomenului de defrisare, mai ales ca cele mai multe furturi din paduri se produc in lunile de toamna octombrie-noiembrie pentru ca oamenii au nevoie de lemne de foc”, a adaugat directorul general al Romsilva.

MADR a anuntat joi (11 septembrie 2008) ca de la 1 octombrie toate ocoalele silvice din Romania vor fi obligate sa utilizeze sistemul informatic de urmarire a masei lemnoase (SUMAL), care va permite cunoasterea intregului circuit al lemnului in timp real incepand de la padure, ocoale silvice, intermediari si pana la utilizatorii finali. Practic, in sistem va intra numai materialul lemnos care provine din paduri administrate si care a fost exploatat legal.

Estimarile autoritatilor arata ca in jur de 5.000-8.000 de agenti economici vor utiliza acest sistem, prima raportare a acestora urmand sa aiba loc in 5 decembrie 2008. Daca in primii ani de dupa 1990 taierile ilegale de arbori din padurile statului depasisera 281.500 metri cubi, in 1997 erau la jumatate 128.700 metri cubi, iar dupa 2001 s-au inregistrat scaderi graduale de la 102.000 mc la 60.429 mc in 2007. Pentru primul semestru din 2008 datele Romsilva arata o cantitate de lemn recoltata ilegal de 33.869 metri cubi. Romsilva administreaza la ora actuala 4 milioane de hectare de padure proprietatea publica a statului si un milion de hectare din paduri private.

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *