Rosia Montana si Constitutia Romaniei

Rosia Montana si Constitutia Romaniei

In Constitutia Romaniei se prevede clar ca:

,,ARTICOLUL 47
(1) Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent.”

Deci, Statul Roman are OBLIGATIA de a gasi cele mai bune solutii de dezvoltare economica si nu cele mai prapastioase. Aceste masuri au ca scop ca romanii sa o duca mai bine si nicidecum mai prost sau sa se distruga iremediabil anumite zone ale tarii.

In lumina acestui articol din Constitutie, Statul Roman are obligatia, prin institutile care il reprezinta, de a denunta contractul de exploatare de la Rosia Montana cu Gold Corporation, care este categoric in defavoarea Romaniei aducand atingere intereselor si sigurantei nationale.

De asemenea Statul Roman trebuie sa aduca de urgenta modificari LEGII MONOPOLULUI DE STAT – LEGEA 31 DIN 1996, in care exploatarea aurului dar si a sarii si a altor produse strategice, sa capete un regim special si sa se deruleze numai prin companii ale Statului Roman. In acest fel profitul integral al acestor activitati economice, al acestor exploatari miniere va intra integral in Bugetul Statului si se vor putea achita si sustine pe termen lung plata pensiilor, salariilor, asistentei sociale, ajutoarele de incalzire, etc.De asemenea exploatarea se va putea face rational, dupa necesitati si cu pastrarea si conservarea mediului in bune conditii in zona respectiva.

In orice stat de oameni normali, acestia cauta sa-si apere interesele in fata corporatiilor straine in plina expansiune, daca acestea aduc atingere dezvoltarii economice normale a statului respectiv.
Si in Romania trebuie sa fie la fel!
Romania nu este un Stat slab, ci pare un Stat prost condus!
Nu pare ca interesul national ar fi prioritatea numarul unu, asa cum vedem ca este in alte state ale lumii in prezent.

Daca in trecut s-a croit ceva stramb, nu ar fi cazul ca sa fie de urgenta remediat? Daca imperfectiunea unor legi sau lipsa de experienta a unor oameni a permis sa se ajunga la aceasta situatie aberanta prin care suntem expoliati de bogatiile nationale, nu ar trebui indreptata aceasta situatie si regindite acele legi de urgenta?

Daca Institutiile Statului Roman vor sta impasibile in fata acestei probleme acute din Rosia Montana si probabil si din alte parti, vor putea fi acuzate in viitor de subminarea cu buna stiinta a economiei nationale si neexercitarea cu buna credinta a obligatiilor care le revin fata de natiunea romana.

In Romania, in contextul crizei mondiale, nu sunt necesare rezolvari pripite si de moment, ci rezolvari chibzuite si pe termen lung in interesul cetatenilor. Statul este pentru cetatenii lui si interesul natiunii trebuie sa-l reprezinte in orisice imprejurare. Statul nu poate deveni instrument de oprimare a majoritatii cetatenilor lui, in favoarea unei minoritati, indiferent de domeniul de interes.

Daca in Romania a avut loc un proces al comunismului, poate ar fi cazul sa fie si un proces al CAPITALISMULUI SĂLBATIC in care suntem sistematic impinsi si abandonati.

In orice stat din lume, un anumit procent din economia se afla in mana statului si din acel profit statul isi satisface propriile necesitati. Cu atat mai mult in perioade de criza profunda si generalizata, statul nu se poate baza numai pe impozite si taxe, care tind sa creasca in mod insuportabil, degradand grav viata cetatenilor.

Este singurul mod in care ne poate fi bine in Romania in viitor, ca Statul Roman sa aiba grija de tot ce are in proprietate, spre binele cetatenilor. Orice altceva se numeste in limba romana JAF!

Autor: Pirtea Maria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *