Rosul care ii agita pe copii

0
501

Inainte de a cumpara un produs alimentar, cititi cu atentie eticheta. Daca are in compozitie rosu Ponceau 4R (E124) este mai bine sa il puneti inapoi in raft, mai ales daca intentionati sa il dati copiilor.
aditiv rosu ponceau
Rosu Ponceau 4R (sau rosu cosenila), E124, este un colorant azoic obtinut prin sinteza chimica, nerecomandat in alimentatia copiilor. Studiile realizate pana acum arata faptul ca acest aditiv alimentar poate induce sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). Maladia are repercusiuni si asupra adolescentilor, provocandu-le tulburari de comportament grave. Simptomele se agraveaza atunci cand E124 este combinat cu bezoatul de sodiu E211, un conservant extrem de periculos. Din aceasta cauza, autoritatile din Marea Britanie se lupta pentru interzicerea acestui aditiv alimentar, cel putin din produsele destinate copiilor. Prima victorie a fost obtinuta. Rosu cosenila nu mai are ce cauta in alimentele fabricate pentru copiii sub 3 ani.

O alta categorie de consumatori care sunt afectati de E124 este a celor alergici la aspirina si astmaticii, ale caror crize se vor inteti. De asemenea, persoanele sensibile pot dezvolta anumite alergii in urma consumului cronic.

Studiile realizate pe animale au demonstrat faptul ca acest aditiv alimentar este cancerigen. Din cauza acestor efecte, rosu Ponceau 4R este interzis in Norvegia si in SUA. Autoritatile finlandeze au redus cantitatea de E124 pe care producatorii o pot pune in alimente.

DOZA ZILNICA ADMISA
JEFCA (forul mondial care reglementeaza utilizarea aditivilor alimentari) a stabilit ca doza zilnica admisa pentru E124 este de 4 mg/kg corp. Pentru ca aceasta poate fi depasita foarte usor, producatorii de alimente sunt obligati de forurile europene sa mentioneze pe eticheta produselor care contin rosu Ponceau 4R ca are efecte adverse asupra sanatatii copiilor.

Pentru a evita aparitia unor astfel de simptome, cititi etichetele tuturor produselor alimentare. Rosu Ponceau 4R se gaseste in toppinguri pentru desert, jeleuri, salam, sosuri pentru fructe de mare, umpluturi pentru placinte, capsune conservate, prafuri pentru prajituri, supe. De asemenea, veti gasi rosu cosenila chiar si la unele produse farmaceutice.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.