Ce bem, ce mincam
Pentru aceasta rulada, producatorul a amestecat faina cu zaharuri rafinate, grasimi mo-dificate chimic si aditivi alimentari. In urma acestei combinatii, consumatorul are de suferit.
Rulada cu cacao cu crema, aroma de vanilie si cu glazura de cacao „Almadolce Vanilla” are in compozitie, dupa cum reiese din eticheta: „blat: faina alba de grau, apa, zahar, sirop de glucoza, oua praf, cacao (3%), amidon de griu, faina de soia, zer praf, agenti de umezire (glicerina E 422, sirop de sorbitol E 420, propilenglicol E 1520), stabilizator (difosfat disodic E 450i), agent de afinare (carbonat de sodiu E 500), emulgatori (esteri poliglice-rici ai acizilor grasi E 471), sare iodata. Crema (30%): uleiuri vegetale rafinate si hidrogenate, sirop de glucoza, dextroza, apa, zahar, alcool etilic de origine agricola, emulgatori (mono si digliceride ale acizilor grasi E 471), arome (vanilie, aroma de unt, vanilina), sare iodata, colorant (beta caroten E 160), conservant (sorbat de potasiu E 202), acidifiant (acid citric E 330). Glazura cacao (20%): zahar, uleiuri rafinate si partial hidrogenate, cacao pudra 14%, emulgator (lecitina din soia E 322), (aroma vanilina). Contine: faina de grau, faina soia, zer praf, oua praf, lecitina din soia”. 100 de grame din aceasta rulada ne aduc „proteine: 3,9g, lipide 18g, glucide 63,4g si o valoare energetica 1810,1 kj/ 431,2 kcal”.
Analiza. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, descrie produsul ana-lizat: „Produs de cofetarie cu profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de glucide, cu index glicemic foarte ridicat (zahar, sirop de glucoza, dextroza), dar si cu absorbtie lenta, amidon si faina alba de grau, in combinatie cu grasimi hidrogenate periculoase pentru sanatate.” Acest amestec face ca silueta consumatorilor sa aiba mult de suferit, imprimind o valoare energetica foarte mare.
De asemenea, rulada con-tine surse de sodiu as-cunse in sare si aditivi. Unul dintre acestia este E 160, beta caroten, care se gaseste in legume si in fructe co-lorate galben-portocaliu, de exemplu morcovul. Aflat in ficat se transforma in vita-mina A, dar poate fi obtinut si prin biosinteza din orga-nisme modificate gene-tic (GMO).
Consumat in cantitati semnificative din mai multe alimente in decursul aceleiasi zile, poate agrava efectele fumatului, ducind chiar la aparitia cancerului pulmonar”.
Sursa: Jurnalul National