Rusia alimenteaza cu combustibil nuclear centrala ungureasca de la Paks

Ministrul Mediului a convocat Comitetul pentru situa?ii de urgen??, în urma accidentului de la centrala nuclear? Zaporojie
Rusia alimenteaza cu combustibil nuclear centrala ungureasca de la Paks
Rusia alimenteaza cu combustibil nuclear centrala ungureasca de la Paks

Producatorul rus de combustibil nuclear TVEL va continua sa alimenteze centrala ungureasca de la Paks (centru) pana la 31 decembrie 2034, a anuntat compania ruseasca pe site, relateaza MTI.

pub Ia un imprumut si castiga – Imprumutul Provident iti poate aduce unul din cele 10 premii saptamanale a cate 1500 lei.
Acest lucru a devenit posibil dupa ce Agentia ungara pentru energie nucleara a emis o licenta pentru prelungirea operatiunilor la a doua unitate a centralei, a anuntat TVEL pe site marti seara. Incepand de anul viitor, unitatile centralei care utilizeaza combustibl nuclear imbogatit la nivelul de 4,2% vor trece la folosirea unui combustibil imbogatit la nivelul de 4,7%, ceea ce va creste ciclul de la 12 la 15 luni. Trecerea la acest tip de combustibil va contribui totodata la cresterea puterii si reducerea costurilor reparatiilor planificate la unitati, a adaugat TVEL.

Producatorul rus, care face parte din corporatia nucleara Rosatom, a furnizat combustibil centralei de la Paks in baza unui contract incheiat in 1999. Contractul este valid pe intreaga durata de viata a centralei, extinsa pana in 2037, anunta TVEL in octombrie. Valoarea combustibilului vandut in 2013 a fost de 8,3 milioane de euro.

Paks este singura centrala nucleara din Ungaria, cu patru reactoare rusesti de tip VVER-440. Ea a generat 15,370 gigawati ora anul trecut, reprezentand 50,7% din productia nationala si 36,4% din consum. Biroul National ungar pentru Energie Atomica (OAH) a emis pe 25 noiembrie o licenta pentru extinderea duratei de viata a blocului numarul 2 al centralei de la Paks cu 20 de ani, pana la 31 decembrie 2034, la solicitarea depusa cu un an in urma a proprietarului si operatorului centralei MVM Paksi Atomeromu, o unitate a companiei de energie ungare de stat MVM.

De asemenea, OAH a acordat centralei de la Paks un permis de extindere a duratei de viata a blocului numarul 1 cu 20 de ani, in decembrie 2012. Cele patru blocuri ale centralei au fost puse in functiune in perioada 1982-1987, cu o durata de viata estimata la 30 de ani, iar Paks a cerut prelungirea cu 20 de ani.

Ungaria a semnat un acord interguvernamental cu Rusia privind construirea a doua noi blocuri la Paks, in ianuarie 2014. Rusia urmeaza sa ofere un credit pe termen lung in valoare de 10 miliarde de euro pentru realizarea investitiei. Noile blocuri se preconizeaza ca vor fi puse in functiune in 2025.

Guvernul ungar a oferit luni, intr-un proiect trimis in Parlament, clarificari cu privire la contractele referitoare la extinderea centralei, carora nu li aplica legea privind licitatiile publice. In proiect sunt restranse atat conditiile de eligibilitate privind participarea companiilor la proiect, cat si accesul public la datele proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *