Rusia: Mai putin gaz, mai mult petrol

Cererea de petrol va cre?te în 2015. Riscurile de produc?ie vor r?mâne ridicate
Productia Petrom de hidrocarburi, scadere in trimestrul al treilea

Ascensiunea companiei petroliere Rosneft are o mare importanta politica si financiara pentru Rusia: la ora actuala, petrolul este o sursa de venit mai sigura decat gazul, noteaza publicatia italiana La Repubblica, scrie Agerpres.

Piata petroliera internationala se afla in prezent in mainile Aramco, compania saudita de stat. Aramco produce pana la 10 milioane de barili de petrol pe zi, fiind sigura companie din lume care poate majora sau reduce productia, influentand in acest fel preturile. Dupa Aramco urmeaza Nioc, compania de stat iraniana, care produce aproximativ 4 milioane de barili de petrol pe zi, la fel ca Rosneft.

Insa, intr-o lume care nu conteneste sa se intrebe pentru cat timp va ajunge petrolul, apare o alta clasificare: cea a rezervelor. In clasificarea rezervelor domina mari monopoluri de stat, precum Aramco si Nioc, plus cele din Qatar, Kuweit si Venezuela. Exxon se situeaza pe locul 17, iar BP – pe 19. Rusia le devanseaza cu foarte putin, precizeaza La Repubblica.

Un total de 75% dintre actiunile Rosneft apartin statului, cu alte cuvinte Kremlinului, lui Putin, care utilizeaza demult compania ca pe un instrument de presiune, subliniaza cotidianul italian mentionat. Spre deosebire de alte mari companii petroliere mondiale, Rosneft, cel putin deocamdata, nu este una internationala. Rezervele sale, la fel ca productia, sunt nationale, limitate la granitele Rusiei, fapt care o face sa semene cu Aramco si Nioc. Rosneft nu este un monopol, deoarece ei ii revin doar 50% din petrolul rus.

Insa, 20% din compania petroliera rusa ii apartin BP, iar aceasta inseamna ca Rosneft beneficiaza de tehnologii noi „complet occidentale”, pe care dupa toate probabilitatile nu le au cei de la Aramco si in mod sigur nu le au cei de la Nioc. In cazul Rosneft, aceste tehnologii s-ar putea dovedi extrem de utile, avand o importanta decisiva in regiunile periculoase si greu accesibile, cum este de exemplu Arctica, unde sunt concentrate mari rezerve de petrol care apartin Rusiei.

Avand un asemenea partener important precum BP, Rosneft poate fi cotat la Bursa londoneza, sporindu-si posibilitatile financiare. Putin a demonstrat deja ca poate folosi energia ca pe o arma politica internationala, iar Rosneft se poate dovedi o carte de joc noua si puternica. Nu este exclus ca noul gigant rus sa depaseasca granitele nationale, in directia Orientului Mijlociu, Iranului, Africii si Indiei.

Astazi a devenit clar ca liderul de la Kremlin si-a schimbat „portdrapelul”. Au trecut vremurile cand un alt gigant, Gazprom, castiga greutate, influenta si putere datorita metanului sau si a cererii Europei la acesta. La ora actuala gaz este arhisuficient, pretul la el este in scadere si Gazprom nu este in stare sa sustina de unul singur bugetul rus. Se pare ca in prezent petrolul a devenit o sursa de venituri mai sigura, iar acordul dintre Rosneft si BP constituie, in etapa actuala, o miza mai mare, concluzioneaza La Repubblica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *