In trei ani Rusia va pierde surplusul de petrodolari. Va trebui sa caute o cale de crestere dincolo de petrol si gaze

0
477
Gazprom impune Europei conducta de gaz South Stream şi ocoleşte România
In trei ani Rusia va pierde surplusul de petrodolari. Va trebui sa caute o cale de crestere dincolo de petrol si gaze

Surplusul de petrodolari al Rusiei, care protejeaza de mai bine de un deceniu economia de socurile externe, va disparea prin anul 2015, pe masura ce cheltuielile cu im­porturile vor depasi veniturile din exporturile de petrol, a avertizat banca centrala rusa.

Avertismentul reprezinta prima confir­mare oficiala ca epoca de glorie a modelului economic al Rusiei promovat sub conducerea lui Vladimir Putin se apropie de sfarsit, scrie Financial Times. Desi diversificarea este o prioritate pentru guvern, economia Rusiei este inca dependenta de „aurul negru”.

Excedentul comercial al Rusiei, alimentat de veniturile din petrol, s-a situat la 785 mld. dolari intre 2000 si 2011, echivalentul a peste 40% din PIB-ul de anul trecut. Surplusul i-a permis Rusiei sa acumuleze rezerve valutare echivalente cu 500 mld. dolari, printre cele mai mari din lume. Datorita rezervelor, guvernul a putut sa cheltuiasca peste 200 mld. dolari ca sa iasa din criza financiara din 2008-2009 si a reusit fara vreun faliment major. Mai mult, Rusia a putut sa puna bani deoparte pentru zile negre in fonduri precum cel de rezerve, de 61 mld. dolari, si fondul national social, de 88 mld. dolari.

Cu toate acestea, mai devreme sau mai tarziu, autoritatile din Moscova se vor trezi cu doua deficite, bugetar si comercial. Potrivit strategiei pe termen mediu a bancii centrale, surplusul de cont curent se va reduce de la 79,9 mld. dolari anul acesta la 25,2 mld. dolari anul viitor. In 2015 se va ajunge la un deficit de 8,8 mld. dolari.

Estimarile se bazeaza pe un pret al petrolului de 104 dolari pe baril in 2015.

Rusia devine mai deschisa la investitiile straine

In prezent, Rusia este exportator net de capital. Iesirile de capital, incurajate de incertitudinile politice, au totalizat 84 mld. dolari anul trecut, echivalentul a 5% din PIB. Banca centrala estimeaza ca aceasta cifra va ajunge la 65 mld. anul acesta si la 15 mld. in 2015.

Fara protectia petrodolarilor, guvernul rus ar fi in cele din urma fortat sa implementeze reforme pentru a face Rusia mai atragatoare pentru investitiile straine. In acest sens, Kremlinul pregateste o serie de initiative, cum ar fi o casa de compensatii si modificarea regulilor fiscale pentru ca investitorii sa acceseze direct pietele financiare.

Sectorul financiar rus este in ascensiune, iar Moscova este una din primele zece piete de derivate si printre primele 20 de piete de capital. Capitala Rusiei vrea sa concureze cu Frankfurt si pregateste mediul si infrastructura necesare pentru a deveni un centru financiar, scrie revista Forbes.

„Inca trebuie sa imbunatatim climatul nostru investitional pentru rusi si straini”, a spus ministrul rus al economiei Andrei Belousov. El a atentionat ca reformele guvernului nu au reusit sa treaca de parlament, astfel ca acestea vor fi introduse prin decrete prezidentiale anul viitor.

Rusia pariaza si pe cercetare si inovatie. Guvernul incearca sa ademeneasca companiile mari si start-up-urile la Skolkovo, un sat de langa Moscova, oferind scutiri de impozite, facilitati administrative si protectie pentru proprietatea intelectuala. Scopul este de a transforma Skolkovo intr-un Silicon Valley al Rusiei, un complex care sa reuneasca cercetatori, antreprenori si investitori in cinci domenii, respectiv IT, biomedicina, tehnologii nucleare, energie si comunicatii. Mai multe companii de renume mondial, printre care Cisco, IBM si SAP, au semnat deja acorduri de colaborare cu fundatia care administreaza proiectul.

Complexul include o universitate, SkTech, creata anul trecut in parteneriat cu reputatul Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite. Companiile ruse de stat sunt obligate sa transfere 1% din bugetele de cercetare in fondul de finantare al universitatii, care va acumula 560 mld. dolari doar anul acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.