RWE vrea la Cernavoda

0
385

Grupul energetic RWE doreste sa fie singurul partener al statului roman la construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Nemtii vor sa cumpere hidrocentrale si complexurile energetice care nu vor intra in compania nationala de energie.

Gigantul RWE este interesat sa fie singurul partener al Nuclearelectrica la constructia reactoarelor 3 si 4 de pe platforma de la Cernavoda. Klaus Buhl, senior manager pentru estul Europei, a precizat cu ocazia unei conferinte de presa ca „daca sunt mai multi jucatori in consortiu, va fi mai grea operarea reactoarelor, pentru ca fiecare isi urmareste propriul interes”.

Grupul mai este interesat de achizitia hidrocentralelor de la Portile de Fier I si II daca statul roman ar dori privatizarea acestora. Germanii ar dori si cele 22 de microhidrocentrale pe care Hidroelectrica doreste sa le privatizeze, insa numai aditional la o centrala mai mare. Tot legat de Hidroelectrica, germanii vor sa se implice in realizarea statiei de pompare de la Tarnita.

DORINTE. In privinta companiei nationale integrate din domeniul energiei, Buhl a declarat ca RWE doreste sa fie partener cu statul roman si in cazul acestei companii, deoarece statul nu va avea banii necesari pentru realizarea atat a investitiilor de mediu, cat si a celor pentru extindere si pentru realizarea de noi capacitati. Oficialii germani au precizat ca initial doresc participarea la modernizarea complexurilor energetice de la Turceni, Rovinari sau Craiova, pentru ca acestea sa respecte criteriile impuse de Uniunea Europeana, conform programului negociat.

ACHIZITII. RWE vrea chiar sa achizitioneze complexurile energetice care nu vor intra in compania integrata nationala gandita de Guvern. Buhl a precizat ca, daca scopul crearii „campionului national” este sa mentina pretul scazut la energie electrica, atunci acest proiect va fi un esec. El a precizat ca, daca pretul energiei este mic, compania nu va avea profit, iar daca nu va avea profit nu va putea contracta credite pentru extinderea dorita de guvern sau le va contracta cu dobanda mare. Acest fapt inseamna cresterea preturilor la energie. Buhl a specificat ca in viitor mai multe termocentrale vor iesi din uz, ceea ce inseamna ca aceasta companie nationala de energie va trebui sa aiba fonduri pentru construirea de noi capacitati de productie care sa le inlocuiasca pe cele vechi. El a completat ca numai pentru construirea unui complex energetic, similar celui de la Turceni, de 2.310 MW putere instalata, statul va trebui sa cheltuiasca peste 4 miliarde de euro. De asemenea, preturile la energie vor creste in perioada urmatoare, deoarece preturile materialelor au crescut. Potrivit lui Buhl, pretul otelului a crescut cu 30% in ultimii doi ani. In acelasi timp, si preturile la petrol si carbune vor creste in viitor pe fondul epuizarii resurselor.

EFICIENTA. Ingo Birnkraut, director de dezvoltare al RWE, a precizat ca Romania trebuie sa aleaga investitori care sa fie capabili sa furnizeze solutii de reducere a emisiilor de bioxid de carbon, si in acelasi timp sa mareasca eficienta instalatiilor. El a dat ca exemplu centrala de la Emsland din Germania, care va fi terminata in 2009 si care va folosi drept combustibil o mixtura de gaz si carbune. La aceasta, eficienta instalatiilor va fi de 59%. Birnkraut a mai completat ca, cu cat o centrala e mai eficienta, cu atat poate concura mai bine si la pret.

Sursa: Jurnaliul NAtional

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.