RWEA: “Energia eoliana a coborat vertiginos pretul electricitatii pe bursa”

 RWEA: "Energia eoliana a coborat vertiginos pretul electricitatii pe bursa"
RWEA: “Energia eoliana a coborat vertiginos pretul electricitatii pe bursa”

In primele zece luni ale acestui an, pretul electricitatii pe piata este cu 24% mai mic decat in perioada corespunzatoare a anulului trecut, o realitate pe care marii consumatorii omit sa o prezinte, sustin producatorii de energie eoliana. “Aceasta scadere spectaculoasa a pretului electricitatii compenseaza surplusul de certificate verzi din 2013 si are la baza, in buna masura, aportul de energie ieftina adusa pe piata de catre industria energiilor regenerabile, mai ales energia produsa din surse eoliene care are un cost marginal foarte scazut. Faptul ca energia s-a ieftinit nu este mentionat, pentru ca de fapt aceasta ieftinire le-a compensat cheltuielile cu certificatele verzi”, arata un comunicat al asociatiei de profil RWEA.

Aparitia mai multor producatori de energie regenerabila a crescut numarul de certificate verzi in 2013 fata de 2012, lucru care a condus la costuri suplimentare pentru marii consumatori de electricitate.

“Marii consumatori de electricitate trec cu vederea faptul ca pretul platit de un consumator industrial pe KWh, luand in calcul electricitatea, toate taxele si certificatele (verzi, de carbon) este mai mic in acest an fata de 2012”, este de parere Ionel David, directorul executiv RWEA.

Domnia sa sustine ca, pentru marii consumatori, ar fi mai avantajos sa solicite o sustinere a productiei de energie eoliana si sa incheie contracte cu producatorii de energie eoliana pentru ca astfel de contracte reduc consistent costurile la factura de electricitate.

RWEA considera ca afirmatiile facute de marii consumatori cu privire la scutirea a 85% de la plata feed-in-tariff sau a certificatelor verzi in tarile membre europene sunt absolut nefondate, intrucat nicaieri in Europa marii consumatori nu sunt scutiti intr-un procent atat de mare. Asociatia RWEA sustine ca exista tari europene impotriva carora au fost initiate proceduri de infringement pe motiv ca au luat masuri de ajutorare a marilor consumatori.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente