S-au saturat sa fie groapa de gunoi a Chisinaului

S-au saturat sa fie groapa de gunoi a Chisinaului

Sute de oameni din Tantareni, raionul Anenii Noi, se pregatesc de proteste impotriva deciziei edililor din localitate de a prelungi contractul de depozitare la ei in sat a deseurilor menajere din Capitala. Oamenii se plang ca, din cauza mizeriei, isi pun viata-n pericol si multi dintre ei se imbolnavesc.

Contractul incheiat intre conducerea raionului Anenii Noi si cea a Primariei Chisinau pentru depozitarea deseurilor din Capitala la groapa de gunoi din Tantareni a expirat la 31 decembrie 2010.

Cu cateva zile inainte, edilii din Chisinau i-au convins pe colegii lor sa prelungeasca termenul cu trei ani. Autoritatile din raionul vecin au semnat acordul, dar cu cateva conditii: sa fie intarit digul din jurul gunoistii si sa fie construite, din fondurile Chisinaului, cateva institutii socio-culturale.

Anul trecut, Primaria Capitalei a cheltuit peste patru milioane de lei pentru constructia apeductului din Tantareni, si a alocat bani pentru ca bolnavii din acest sat sa se trateze in spitalele din Chisinau.

DRUMUL SPRE GROAPA TRECE PE LANGA SAT

Chiar si asa, locuitorii din Tantareni sunt revoltati si gata sa protesteze impotriva deciziei de prelungire a contractului cu Chisinaul. Oamenii spun ca, din cauza gunoistii, apa si solul sunt poluate si se imbolnavesc. Liuba Ilovan, cea care a format un grup de protest impotriva deciziei edililor, a declarat ca nu mai accepta alte conditii decat conservarea gropii.

Cum terenul pe care este situata gunoistea apartine autoritatilor raionale, iar drumul de acces spre aceasta trece prin Tantareni, viata localnicilor este grav afectata. Conform planului initial, pana la sfarsitul anului trecut ar fi trebuit sa fie construita o fabrica de prelucrare a deseurilor solide la Chisinau.

Proiectul a ramas mult timp pe hartie dupa ce consilierii municipali din Capitala nu s-au pus de acord asupra locului de amplasare a viitorului incinerator. Dupa ce edilii au stabilit ca locatia sa fie langa Statia de Epurare a Apelor Reziduale, situata in sectorul Botanica din Chisinau, lucrarile lau fost intarziate de investitorul privat italian.

In primavara lui 2010, investitorul ar fi trebuit sa inceapa transferul de bani pentru asigurarea lucrarilor. Abia acum sunt facute lucrarile de proiectare a uzinei. Vlad Cotet, viceprimar al Capitalei, a spus ca intreprinderea urmeaza sa fie construita in doi ani, timp in care gunoiul va trebui depozitat tot la Tantareni.

Mihaela Croitor, casnica: “Mi-e frica pentru copilul meu. La niciun anisor are probleme grave de sanatate.”

Iulia Caracuian, pensionara: “Apa din fantana este otravita. Ne cad dintii din cauza asta. Ne imbolnavim!”

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente