Sa fie neonicotinoidele cel mai mare dezastru ecologic contemporan?

S? fie neonicotinoidele cel mai mare dezastru ecologic contemporan?
Sa fie neonicotinoidele cel mai mare dezastru ecologic contemporan?
Sa fie neonicotinoidele cel mai mare dezastru ecologic contemporan?

Suntem din nou in fata unei noi „primaveri tacute”? Aceasta intrebare se gaseste pe buzele tot mai multor oameni de stiinta si jurnalisti ingrijorati ca omenirea urmeaza sa se confrunte cu o amenintare serioasa la fel de ingrijoratoare ca aceea pe care o reprezenta in trecut DDT-ul.

Autoarea americana Rachel Carson publica in 1962 „Primavara tacuta”, o carte in care documenta efectele pesticidelor, mai ales ale DDT-ului, asupra pasarilor. Titlul face aluzie la impactul considerabil al acestora, iar dezvaluirile lui Carson au condus la interzicerea globala DDT-ului.

Astazi, studiile cercetatorilor dezvaluie o noua amenintare pentru natura, similara ca impact DDT-ului: pesticidele neonicotinoide. Acestea sunt o categorie de pesticide lansate pe piata in anii ‘90, ca inlocuitori ai altor pesticide mai vechi si mai daunatoare. Neonicotinoidele sunt pesticide sistemice, ceea ce inseamna ca sunt absorbite in fiecare celula a plantelor, astfel incat toate partile sunt otravitoare pentru daunatori. Cercetatorii cred ca aceste pesticide joaca un rol important in decimarea albinelor, fenomen inregistrat in ultimele decenii in toate tarile in care au fost introduse insecticidele pe baza de neonicotinoide.

Pentru a proteja albinele, ce joaca un rol cheie in agricultura datorita polenizarii, Comisia Europeana a aprobat anul trecut interzicerea temporara a trei pesticide din familia neonicotinoidelor (clotianidin, imidacloprid si tiametoxam), identificate ca nocive pentru populatia de albine din Europa. Restrictia a intrat in vigoare de la 1 decembrie 2013 si va fi revizuita in termen de cel mult de doi ani. Syngenta si Bayer CropScience, companiile care produc aceste substante, au contestat decizia la Curtea Europeana de Justitie.

Citeste mai departe pe descopera.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *