Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, considera ca este nevoie de educatie in ceea priveste protectia mediului, a colectarii deseurilor, deoarece statisticile arata ca nu exista inca o cultura in aceasta directie.
Demnitarul a facut aceasta declaratie joi, la evenimentul de lansare a proiectului ”EcoBanca – Banca ta de reciclare”, prima platforma mobila de colectare selectiva a DEEE si a bateriilor (DBA).
„Tocmai de aceea avem nevoie de astfel de programe, de masuri complexe, pentru ca problema protectiei mediului este una complexa. Cred ca este important sa privim la ceea ce se intampla astazi, dar si ce se va intampla in viitoarele decenii. Or aici raspunsul se afla categoric la nivelul generatiilor tinere, iar scoala joaca un rol esential. De aceea cred ca este important sa-i implicam pe copii, de la inceput, in protectia mediului si in colectarea deseurilor”, a precizat Pricopie.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, s-a aratat multumit de derularea acestui proiect.
„Am tinut sa vin aici, odata pentru doamna ministru Plumb si pentru ministrul Educatiei, pentru ca nu poti sa faci nimic fara sa faci educatie. Actorii principali sunt copiii. Sunt convins ca ei au un cuvant de spus, iar administratia locala sa incerce sa usureze cat mai mult drumurile celor din blocuri, atunci cand au de transportat deseuri reciclabile. Ii felicit pe oamenii acestia care pun suflet si inteleg ce inseamna educatia la toate nivelurile si nu in ultimul rand la nivelul educatiei comunitare”, a spus Oprescu.
La randul sau, presedintele Asociatiei Environ, Andrei Orban, a subliniat ca, pentru inceput, vor fi lansate trei puncte de colectare mobile, obiectivul fiind acela ca pana la sfarsitul anului, in functie de raspunsul cetatenilor la aceasta campanie, sa doteze Capitala cu 20 de astfel de puncte.
„Prin intermediul rulotelor vom colecta deseurile, ele vor fi preluate de catre firme autorizate de transport si se vor duce la reciclare catre REMAT Holding”, a explicat Orban.
Potrivit presedintelui Environ, in momentul de fata nu exista puncte de colectare municipale de acest tip, in conditiile in care Uniunea Europeana a fixat anumite tinte in acest domeniu, fara a fi atinse.
„In fiecare an suntem trasi de urechi si trecuti pe ultimele locuri in domeniul reciclarii, ceea ce este pacat, pentru ca potential in aceasta directie avem, populatia vrea sa recicleze aceste deseuri, primim foarte multe solicitari care isi propun sa faca astfel de actiuni in campania de colectare si nu au unde sa duca aceste deseuri. Aceasta este principala problema, lipsa locurilor in care deseurile sa poata fi amplasate de catre cetateni. Si am zis sa fim aproape de cetateni, aproape de locurile in care ei se duc sa faca cumparaturile”, a spus Andrei Orban, mentionand ca primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a sustinut acest proiect inca de la inceput, punand la dispozitie cate un loc in parcarile Capitalei, pentru amplasarea acestor rulote.
El a vorbit si despre organizarea unui concurs in cadrul caruia fiecare cetatean care va aduce deseuri va fi premiat in functie de tipul acestuia.
„Este un carnet de economii prin care toate deseurile vor fi insumate, exista premii in functie de numarul de puncte, de deseuri, iar premiile pot consta in aparate de fotografiat, frigidere, aspiratoare, televizoare, masini de spalat etc”, a aratat acesta.
Cat priveste statisticile, Orban a spus ca cifrele privind colectarea acestor deseuri sunt extrem de descurajante, dupa aproape cinci ani in care Romania a capatat statutul de tara membra a UE.
„Trebuia sa atingem anual cantitatea medie de patru kg de deseuri pe cap de locuitor, in timp ce noi suntem la 1 kg. Exista zone ale tarii in care nu se colecteaza deloc, din cauza incompetentei manageriale la nivelul autoritatilor locale, practic, primariile, cei responsabili cu mediu, nestiind ce sa faca cu aceasta legislatie si obligatii pe mediu. Vorbim de asemenea si de un monopol al salubritatii in domeniul colectarii deseurilor. Acest sistem – si la nivelul Primariei Capitalei exista probleme de genul cine se ocupa de salubritate, sectoarele sau Capitala – la nivelul UE este foarte clar, adica un oras trebuie sa aiba operatori de colectare selectiva, care sa fie autorizati pe flux de deseuri, nu pe zone sau cartiere”, a sustinut Orban.
In opinia sa, este o aberatie ceea ce se intampla acum, iar acest monopol al salubritatii nu permite celor care sunt responsabili, inclusiv pe partea de deseuri electrice si baterii, ambalaje, sa-si atinga tintele.
”Practic, nu se poate ajunge la deseuri, in conditiile in care fiecare cetatean, acasa, ar trebui sa aiba patru pubele de gunoi”, a mai precizat presedintele Environ, mentionand ca Romania trebuie sa ajunga, in conformitate cu directivele europene, la 50% rata de reciclare din deseurile menajere pe care le genereaza populatia.
Orban a mai informat ca in Romania exista aproximativ 80.000 de tone de deseuri necolectate.