Sa invatam sa pretuim apa!

Unul dintre cele mai de pret daruri ale naturii este Apa. Viata nu este posibila fara apa, si totusi ne comportam de parca ni se cuvine. La nivel global, sursele de apa sunt rare. Cati dintre noi stiu oare ca mai putin de 1 % din apa de pe glob este buna pentru consum, iar peste 1,2 miliarde de oameni-cca o cincime din populatia lumii- nu are acces la surse de ape potabila?
Europenii sunt norocosi in aceasta privinta: apa se gaseste din belsug, inca, aproape peste tot, cu toate ca in anumite zone din sudul Europei, de exemplu Spania, lipsa apei si seceta sunt din ce in ce mai dese.
In urma cu cateva zile in aceasta tara s-au pus restrictii serioase cu privire la utilizarea apei, si s-a ajuns chiar la importarea unor mari cantitati de apa pentru consum. Este un semnal de alarma caruia nu-i acordam atentia necesara. Nu ni se poate intampla chiar noua asa ceva, nu?
In Europa insa, alta este problema cu privire la apa- calitatea ei. Si aici vin cu cateva cifre si statistici: cca 35% din apa din Europa provine din ape de suprafata-lacuri si rauri-care sunt afectate de poluare. Restul de 65% provine din ape freatice-apa de ploaie infiltrata in pamant care formeaza bazine subterane de apa.
Pentru ca apa de la robinet sa fie potabila trebuie sa fie tratata, deoarece poate fi contaminata de ingrasaminte, de pesticide, de substante chimice industriale sau de germeni de la gunoaiele umane sau animale. Principalii poluanti sunt ingrasamintele si pesticidele. In contact cu apa , ele sunt transportate spre rauri, fluvii di de acolo in mare. Intreg acest procedeu de tratare presupune insa costuri foarte mari.
La nivelul UE s-au luat masuri multiple in ultimii 30 de ani, de reducere a poluarii, mai sunt multe de facut insa si toate aceste eforturi materiale si umane sunt zadarnice , daca noi, fiecare cetatean in parte nu ne schimbam atitudinea, conduita fata de mediul inconjurator, daca nu invatam sa respectam natura si darurile ei.

Trebuie sa protejam mediul marin!Este vital pentru viata pe Pamant!

Ecosistemele marine ne sunt de folos din multe puncte de vedere: au un rol determinant in definirea climatului si a manifestarilor meteorologice si absorb bioxidul de carbon emanat in atmosfera ca urmare a activitatilor umane.Marile si oceanele sunt si o sursa majora de hrana, un pilon al prosperitatii economice-prin pescuit si turism, un ajutor nepretuit pentru sanatatea si pentru bunastarea noastra. Asa ca inca o data- sa pretuim apa!

Pentru cine are urechi sa auda si constiinta, iata cateva lucruri la indemana oricui pentru a economisi apa:

– fa un dus in loc de baie; se consuma de 4 ori mai putina apa. Nu e doar ecologic dar si economic;

– inchide robinetul cat timp te speli pe dinti;

– verifica si repara robinetele;

-pastreaza apa de ploaie; o poti folosi pentru udarea gradinii, spalatul masinii, etc;

-asteapta pana aduni suficiente rufe sau vase si apoi pune in functiune masina de spalat. Daca nu ai suficiente rufe sau vase murdare pentru a merge la capacitate maxima, seteaza functionarea aparatul la jumatate din capacitate. Se economiseste atat apa cat si electricitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *