Praid din judetul Harghita este un orasel mic pe care mina de sare l-a facut celebru. Asta pentru ca in salina, in adancul muntelui, gasesti ce nu te-astepti: nu numai baze de tratament, dar si locuri de joaca pentru cei mici, o galerie a vinurilor si chiar arta.
Oraselul mic, de la poalele Masivului Piatra Siclodului, este gazda perfecta pentru turistii care au nevoie de tratament, dar si pentru cei care vin la mina de sare. De departe, salina este punctul de atractie si, de zeci de ani, a devenit destinatie turistica.
In timpul verii, 2.500 de oameni coboara zilnic in mina. In inima muntelui de sare ajungeti cu autobuzul, printr-un tunel lung de 1.500 de metri, apoi mergeti pe jos. Cu rabdare, coborati 300 de trepte, iar in fata ochilor apare un adevarat orasel subteran, la 120 de metri adancime.
Desi Praidul, ca localitate, a aparut pe la 1550, primele exploatari saline sunt atestate de pe vremea romanilor. „S-a deschis in anul 1980, iar de atunci este deschisa baza de tratament, dar exploatarea se face din 1700”, a declarat un ghid turistic.
Primul nivel, cel destinat turistilor, se intinde pe 1.300 de metri, iar cel care paseste aici are parte de tot confortul. Baze de tratament, cafenele, locuri de distractie si chiar o galerie retrasa, unde oamenii se pot ruga. Capela din salina a fost construita in anul 1993. De atunci, in fiecare zi de miercuri, joi si vineri se tin slujbe pentru ortodoxi, catolici si reformati.
La Salina Praid vin cei care vor sa-si ia portia de sanatate, in special cei care sufera de afectiuni respiratorii. Practic, tratamentul cuprinde inhalarea aerului din mina, iar pentru rezultate bune, sunt necesare cam 18 zile. Gimnastica este si ea recomandata.
Pentru o cura sanatoasa de sare trebuie sa petreceti in salina de la Praid cel putin patru ore pe zi. Pentru ca timpul sa treaca mai repede, in cea mai mare galerie s-au amenajat locuri speciale de joaca atat pentru cei mai mici dintre noi cat si pentru cei mari.
Exista si un muzeu al minei de sare, o biblioteca si chiar o galerie a vinurilor, unde puteti degusta tot soiul de licori. De temperatura sa nu va faceti griji, pentru ca in orice anotimp al anului, in salina sunt 16 grade Celsius.
Sursa: Realitatea TV