Salvarea ecosistemului inseamna economisirea a trilioane de dolari

Cateva milioane de dolari investite de guverne in refacerea naturii ar putea preveni pierderi mult mai mari, se arata intr-un raport al Natiunilor Unite.ecosistem

Conform Reuters, in raportul publicat de United Nations Environment Programme (UNEP) se arata ca natiunile si-ar putea creste economiile prin inlocuirea padurilor pierdute, a recifelor de corali si malurilor de rauri.

“Care este adevarata valoare economica a acestor resurse? Pamanturile de langa rauri, dintre care jumatate au fost distruse, au o valoare economica de sapte trilioane de dolari pe an. La un loc, toate aceste servicii aduc un profit de 70 trilioane de dolari pe an”, a explicat expertul UNEP Tim Kasten.

De asemenea, o pierdere a serviciilor ecosistemului ar insemna o pierdere de 25% din alimentatia globala, pana in 2050. De exemplu, refacerea malurilor de rauri ar ajuta protejarea regiunilor de furtuni tropicale si ar filtra apele menajere de apa buna, in timp ce plantarea de copaci ar oferi apa potabila pentru unele orase din lume.

Niste programe bine puse la punct ar putea recupera circa un sfert, pana la o jumatate din ceea ce s-a pierdut. Mangrovele din India protejeaza casele de musoni, reducand costul reparatiilor.

Alte beneficii aduse de reimprospatarea resurselor piedute ar mai fi si revenirea la nivelul initial al raurilor si lacurilor, stabilitatea pamantului, fertilitatea solului si combaterea schimbarilor climatice prin inmagazinarea carbonului eliminat in atmosfera.

Sursa: Intact News

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,176FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente