Salvati micile tari insulare!

0
505

In tara mea, Insulele Solomon, comunitatile de pe atolii cu mica inaltime sunt dislocate de nivelul in crestere al oceanului.insulele Solomon

Am 17 ani. De cand m-am nascut, liderii mondiali negociaza un acord climatic. In tara mea, Insulele Solomon, comunitatile de pe atolii cu mica inaltime, sunt deja dislocate de nivelul de crestere al oceanului

Oamenii traiesc pe aceste insule de nenumarate generatii. A te muta dintr-o provincie in alta, in Insulele Solomon, nu inseama numai sa-ti muti casa. Pamantul iti defineste identitatea. Este parte a culturii tale. Este fiinta ta.

Incalzirea globala va avea un impact dezastruos pentru cultura, comunitatile si identitatea noastra. La negocierile globale, multe tari, printre care si Australia, au discutat despre prevenirea cresterii cu doua grade a temperaturii. Nu pare mult, dar incalzirea cu doua grade ar ameninta supravietuirea multor tari insulare mici.

Cresterea nivelului marii si furtuni fara precedent afecteaza deja comunitati din intregul Pacific si e de asteptat ca situatia sa se agraveze.

In timpul vietii mele, din ce in ce mai multe steaguri au fost ridicate la Natiunile Unite, pe masura ce comunitatea globala a recunoscut noi natiuni. Nu putem permite ca steagurile sa fie coborate atunci cand tarile si culturile vor pieri in ocean.

Am venit la conferinta despre clima deoarece, ca tanar, cred ca e necesara o actiune rapida pentru protejarea viitorului. Reprezint la Copenhaga Proiectul pentru Supravietuirea Pacificului, o initiativa a Coalitiei Tinerilor Australieni pentru Clima si, impreuna cu o echipa formata din australieni de varsta mea si din alti tineri din diferite tari insulare din Pacific, incerc sa atrag atentia asupra insulelor vulnerabile.

Insulele Solomon reprezinta una dintre tarile cu cele mai putine emisii de noxe. Cu toate acestea, suntem loviti cel mai dur si mai rapid de incalzirea climei. Cer Australiei, in calitate de cel mai apropiat vecin dezvoltat al nostru, sa ne ajute financiar in vederea adaptarii la incalzirea globala si sa se angajeze sa-si reduca propriile emisii.

Aceasta conferinta are puterea de a transforma modul in care lumea raspunde la schimbarile climatice, dar numai daca toate tarile inteleg cu adevarat pericolul imediat reprezentat de aceasta problema si fixeaza obiective ambitioase, corecte si obligatorii.

De cand m-am nascut, liderii negociaza un acord climatic. Nu se poate sa spuna ca mai e nevoie de timp. Sper ca liderii mondiali sa fi inteles ca viitorul generatiei mele se afla in mainile lor.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.