Salvati Rosia Montana si Mining Watch Romania lanseaza un raport privind interzicerea cianurii in minerit

Salvați Roșia Montană și Mining Watch România lansează un raport privind interzicerea cianurii în minerit
 Salvati Rosia Montana si Mining Watch Romania lanseaza un raport privind interzicerea cianurii in minerit
Salvati Rosia Montana si Mining Watch Romania lanseaza un raport privind interzicerea cianurii in minerit

Campania Salvati Rosia Montana si reteaua Mining Watch Romania prezinta Documentul de pozitie privind interzicerea cianurii in minerit (Observatii privind oportunitatea adoptarii PLX – 429/ 2007).

Potrivit unui comunicat remis redactiei, raportul include argumente de mediu, sociale, economice si juridice in favoarea interzicerii unei tehnologii nocive, extrem de invechite, utilizate de mai bine de 50 de ani in industria prelucrarii aurului si argintului.

Proiectul de lege care vizeaza amendarea Legii Minelor urmeaza sa fie votat in Camera Deputatilor primavara aceasta. In decembrie 2015, plenul Camerei l-a retrimis Comisiei pentru Industrii si Servicii pentru un nou raport. La momentul de fata, Comisia a solicitat un nou punct de vedere Guvernului Romaniei, in conditiile in care, cel anterior, data din 2008.

„Minele care utilizeaza cianuri in Europa, localizate in Suedia si Finlanda au fost avizate cu mai bine de un deceniu in urma. Romania ar fi primul stat european care ar permite pe teritoriul sau inceperea unor noi exploatari cu cianuri, dupa 2010. Toate aceste exploatari miniere propuse sunt in zone dens populate. Cu toate acestea, Romania ar utiliza cea mai mare cantitate de cianuri de pe continent – 1.634t/ an la Certej si 13.000t/ an la Rosia Montana, comparat cu 300t/ an, cat este folosita in extragerea aurului la Kittila, Finlanda”, explica comunicatul citat.

Raportul mai arata ca efectele economice ale mineritului cu cianuri sunt un motiv suplimentar pentru interzicerea acestei tehnologii. Minele unde se operaza cu cianura sunt un factor de destabilizare pentru alte ramuri economice din regiunile afectate (agricultura, turism, microproductie). Profiturile inregistrate de companiile miniere nu sunt sigure, datorita pretului foarte volatil al aurului si al schemelor de optimizare fiscala la care recurg acestea. Nu in ultimul rand, castigurile actionarilor sunt intotdeauna situate pe primul plan. In eventualitatea producerii unui accident orice beneficii economice ar fi obtinut statul sunt anulate de costurile mari de refacere a mediului.

Potrivit sursei citate, cele trei proiecte de minerit propuse in Romania care prespupun utilizarea de cianuri sunt momentan blocate. Hotararea Consiliului Local din Baia Mare impiedica inceperea procesarii la uzina Romaltyn; propunerea de la Rosia Montana este oprita deoarece Gabriel Resources a initiat o actiune de arbitraj international, iar propunerea de la Certej va trebui sa treaca printr-o noua procedura de revizuire a acordului de mediu, datorita modificarilor la tehnologia de procesare anuntate in cel mai recent raport tehnic.

„Toate acestea converg catre o oportunitate unica pentru proiectul de lege de interzicere a cianurii in minerit; o oportunitate care trebuie fructificata in momente cheie ca acesta. Intr-o mare masura, blocarea celor trei propuneri miniere este rezultatul dorintei explicite a cetatenilor, iar sprijinirea intereselor lor legitime ar trebui sa constituie o prioritate. In cazul in care nu se vor lua masuri, opozitia si problemele vor persista, iar acest lucru ar putea duce la costuri ridicate, cu repercursiuni asupra stabilitatii si bunastarii intregii tari”, precizeaza comunicatul amintit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *